3.2 C
Vranje
subota, 26 novembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoU Vranju obeležen Dan primirja

U Vranju obeležen Dan primirja

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora 1915 – 1918. godine, i u Vranju je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

O akcijama nemilosrdnog okupatora, u zastrašujućem istorijskom trenutku za srpski narod, govorio je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković. On je rekao da ne smemo zaboraviti da je 1915. godine Srbija nazivana zemljom smrti, da su oblasti u kojima su se vodile bitke bile razorene i popaljene.

Dok minutom ćutanja odajemo počast žrtvama, ne zaboravimo da kada bi ćutali za svakog poginulog u Prvom svetskom ratu, tišina bi trajala 866 dana. Ne zaboravimo da tamo gde se barjak vijorio i gde su zastave bile potopljene krvlju, rađala se sloboda za srpsku državu, istakao je Tričković.

Vence i cveće, položili su gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, BIA-e, gradske opštine Vranjska Banja, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR-a, delegacije političkih stranaka i obrazovnih ustanova.

Srbija, iako je bila među pobednicama, pretrpela je velike posledice krvave pobede. Ona je u Velikom ratu, prema podacima Konferencije mira u Parizu, izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28% od celokupnog broja stanovnika prema popisu iz 1914. godine.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Kod maloletnika u Surdulici pronađena droga