8.3 C
Vranje
petak, 9 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoUPOZNAJTE BUDUĆNOST VRANJA: Gimnazijalci mladi naučnici

UPOZNAJTE BUDUĆNOST VRANJA: Gimnazijalci mladi naučnici

Gimnazijalci iz Vranja na Bios olimpijadi u Rusiji postigli su veliki uspeh. Ovi mladi ljudi, učenici treće i četvrte godine Gimnazije Bora Stanković, koji predstavljaju budućnost Vranja, govore za VOM o tome koliko su vremena utrošili na svoje naučne radove, kao i o tome kakve impresije nose iz Sankt Peterburga.

Dušan Ristić je učenik treće godine. On je osvojio prvo mesto za svoj rad, na kome je radio godinu dana. Dušan kaže da je u naučnom radu najvažnija ideja od koje sve kreće, zatim slede ispitivanja, pa čitanje literature, pronalaženja metoda istraživanja i prikuplјanje uzoraka, da bi na kraju sve to bilo stavlјeno na papir.

Etanolski ekstrakti bora krivulјa utiču na enzime zbog kojih nastaju bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i dijabetesa – objašnjava vatreno Dušan temu svog rada i dodaje da nije potrebno puno odricanja ukoliko nešto stvarno želiš da radiš.

Emilija Petković jedina dama iz ove ekipe,koja je putovala u Rusiju i koja se sa tamičenja iz oblasti biologije vratila sa osvojenim trećim mestom, dodaje da iako je svom radu posvetila godinu dana ima vremena i za školske obaveze i izlaske.

Umesto dve večeri vikendom izađem jednu. Godinu dana sam istraživala i pripremala rad. Nisam očekivala nagradu ali sam zadovolјna što je stručni žiri prepoznao moj rad kao jedan od bolјih – kaže Emilija i objašnjava da se njen rad odnosio na upoređivanje uticaja listerina i nove tečnosti napravlјene od bilјaka na oralne patogene organizme.

Oni dodaju da su njihova istraživanja dugo trajala jer je laboratorijska procedura duža, nego kad se rade istraživanja iz oblasti hemije.

Aleksa Zdravković i Bogdan Stevanović su učenici četvrte godine i oni su za svoje radove iz oblasti hemije osvojili treća mesta. Istraživali su i radili tokom letnjeg raspusta, svako na svom radu svojoj i kažu da je ovo takmičenje za njih veliki izazov jer im se pružila prilika da vide jedan od najlepših gradova na svetu.

Ja sam za temu izabrao istraživanje o sadržaju teških metala u povrću na području Vranja. Istraživanje je pokazalo da smo područje koje odlično za organsku proizvodnju – kaže Bogdan Stevanović.

Aleksa Zdravković je jedini svoj rad bazirao na istraživanju kod lјudi, naime on je ispitivao uticaj prirodne vode „Mg Mivela“, na organizam odraslih.

Deset lјudi je svakodnevno dva meseca pilo po litar vode. Na kraju se pokazalo da voda ima neka korisna dejstva ublažene su glavobolјe i problemi sa krvnim pritiskom – kaže Zdravković.

Ovi mladi lјudi na kraju kažu da su se puni utisaka vratili iz Rusije. Fascinirala ih je lepota Sankt Peterburga, muzeji, katedrale i drugi objekti.

Učenici Gimnazije kažu da su uz pomoć roditelјa uspeli da isfinansiraju ne baš jefina istraživanja, kao i putovanje u Rusiju, te da im je zbog toga dodatno drago što su se vratili sa priznanjima.

Oni su kao jedini predstavnici Srbije na ovom pestižnom naučnom takmičenu ponos ne samo grada, već i cele zemlje.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru