25.4 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaVestiDruštvoUsvojena Deklaracija o borbi protiv trgovine ljudima

Usvojena Deklaracija o borbi protiv trgovine ljudima

Odbornici Skupštine grada usvojili su na poslednjem zasedanju, 18. decembra, Deklaraciju o borbi protiv svih oblika trgovine ljudima. Beba Kanački iz Lokalne mreže napominje da je reč o vrlo važnom dokumentu, te da je usvajanju od strane odbornika skupštine grada samo kruna dugogodišnjeg rada svih članova mreže za borbu protiv trgovine ljudima.

Sada će pored brojnih institucija i pojedinaca svaki odbornik imati svojevrsnu obavezu da se uključi u borbu protiv trgovine ljudima. Lokalna mreža zaista aktivno radi na preventivi, ali kako se navodi u samoj deklaraciji uložićemo dodatne napore da se prepoznaju žrtve trgovine lјudima i da im se pruži neophodna pomoć, naročito uzimajući u obzir činjenicu da većina identifikovanih žrtava potiče iz već višestruko marginalizovanih grupa – kaže Kanački.

Za rad Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima dolaze pohvale i priznanja sa svih strana. A najveće priznanje je potreba za saradnjom sa članovima vranjskog tima. 

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)) trenutno razvija nov regionalni projekat ”Borba protiv trgovine lјudima i krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu” u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Reč je o projektu koji treba da počne sredinom 2019. godine. Nama su se ljudi javili, jer će u postupku osmišlјavanja koncepta za ovaj novi projekat ekspertski tim obići region sa cilјem dalјih konsultacija sa relevantnim akterima za utvrđivanje potreba i nedostataka i razmatranja mogućnosti za saradnju, pa ćemo se krajem januara sastati i razmotriti mogućnosti o saradnji – objašnjava Kanački.

Podsećamo da su 2013. godine u 17 gradova u Srbiji formirane Lokalne mreže. Jedino je u Vranju ova mreža aktivna svo vreme i predstavlja primer dobre prakse u Srbiji.

Buy Me A Coffee

Popularno

MILICA RADULOVIĆ U MEDIJSKOM SKLONIŠTU: Dobar preduzetnik može da bude svako...

Milica Radulović, izvršna koordinatorka u Udruženju privrednika koja radi na projektu „Srbija inovira“,na Festivalu demokratije koji je izazvao veliko interesovanje mladih privrednika okupljenih u...