24.3 C
Vranje
ponedeljak, 23 maja, 2022
NaslovnaVestiKulturaIzložba "Anastas Jovanović- Umetnost i novi mediji“

Izložba „Anastas Jovanović- Umetnost i novi mediji“

U Galeriji Narodnog muzeja, u petak 21. decembra, biće otvorena izložba „Anastas Jovanović- Umetnost i novi mediji“, autora Danijele Vanušić.

Reč je o izložbi koju je Muzej grada Beograda  priredio  u novembru 2017. godine povodom jubileja 200 godina  od rođenja Anastasa Jovanovića (1817-1899), kada je bilo predstavljeno  blizu dve stotine originalnih radova umetnika, crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda, u kome se čuva najveći deo neprocenjivo vredne umetničke zaostavštine Anastasa Jovanovića, koja broji preko 1.500 predmeta.

Autor izložbe  izvršila je izbor dela u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Anastasa Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti. Anastas Jovanović, pionir evropske fotografije, za srpsku vizuelnu kulturu ostvario je nemerljiv značaj. Ne samo da ju je obogatio svojim nebrojenim fotografijama i litografijama, već je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, patrijarha Rajačića i mnogih drugih.

Postavku su organizovali Narodni muzej Vranje i Muzej grada Beograda, a početak je zakazan za 19 sati.

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...