2.9 C
Vranje
petak, 2 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoVranje prvi grad u Srbiji koji odaje počast Diani Budisavljević

Vranje prvi grad u Srbiji koji odaje počast Diani Budisavljević

Grad Vranje, prvi je grad u Srbiji koji će dobiti mural u čast Diani Budisavljević, ženi koja    je u Drugom svetskom ratu spasla preko 12.000 dece iz logora u Hrvatskoj. Nakon sprovedene procedure i dobijanja svih saglasnosti mural će biti oslikan na zgradi SPS -a u Vranju.

Svoj potpis na ovu vrstu savremenog umetničkog prikaza staviće Stefan Stojanović – Sleš.

To je prvi mural u Srbiji posvećen Diani Budisavlјević i izuzetna mi je čast što ću to ja raditi, ali i izazov. Mural će biti rađen u boji, da nekako damo vedrinu celokupnoj stvari, da kroz taj kolorit damo dušu toj priči – kaže Stefan Stojanović Sleš.

Diana Obekser rođena je u Austriji, u gradu Insbruku. Pre udaje za svog supruga, doktora Julija Budisavljevića, radila je kao medicinska sestra. Bračni par se 1919. godine preselio u Zagreb, kada je njen suprug dobio mesto profesora na Univerzitetu u Zagrebu. Tokom Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, nacistički orijentisani hrvati započeli su kampanju protiv Srba, Jevreja i Roma.

Mural će svečano biti otvoren 20. avgusta, a planirano je da mural otvori jedno od „Dijanine dece“.

Planirano je da mural otvori  gospođa Jelena Buhač Radojičić, koja je preživela Jasenovac, ona je tada imala sedam godina, i nju je, zajedno sa njenim bratom, spasila Diana Budisavlјević. Ona sada ima 87 godina i njena životna priča je poslužila za priču za film Dara iz Jasenovca – otkriva Milica Jovanović Anđelković iz Ženskog solidarnog fronta koji je stao iza inicijative da grad dobije mural.

Kao što smo ranije izveštavali 20. avgusta će u gradskom parku biti održan veliki Humanitarn bal u cilju prikupljanja sredstava za decu koja su u periodu pandemije ostala bez jednog ili oba roditelja.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Kod maloletnika u Surdulici pronađena droga