9.9 C
Vranje
nedelja, 24 oktobra, 2021
NaslovnaVestiHronikaKUD "Predvodnica" oživljava duh starog Vranja

KUD „Predvodnica“ oživljava duh starog Vranja

U Vranju je osnovano novo Kulturno – umetničko društvo „Predvodnica“, a upis za dečje i veteranske grupe je u toku. Bojan Ristić osnivač društva kaže da su svi lјubitelјi i poštovaoci stare vranjske pesme i igre dobrodošli.

Nakon 14 godina bavlјenja folklorom i par godina ozbilјnim terenskim radom odlučio sam da se u Vranju pokrene jedna ozbilјna ideja o negovanju muzičko-igračke tradicije. Sistem rada će biti potpuno nov u odnosu na neke stare načine rada u društvima – kaže Ristić za VOM.

On objašnjava da je zamisao  o osnivanju jednog ovakvog udruženja došla  iz realne potrebe da Vranje kao grad sa prebogatom muzičkom i igračkom tradicijom treba da ima udruženje poput ovog koje će na pravi način negovati tradiciju.

Akcenat je pre svega na lјude preko 30 godina koji vole igru, koji su igrali nekada u folkloru, ali i oni koji su skroz početnici. Što se tiče uslova da bi neko postao član našeg društva potrebno je da ima volјu, rešenost i stalni osmeh na licu kako bi nam svaka proba bila uživanje i lepo druženje – naglašava Ristić.

Časovi su organizovani utorkom i četvrtok u sali Gimnazije „Bora Stanković“, od 20 do 22 sata. Prvi čas je zakazan za 3. decembar.

Buy Me A Coffee

Popularno

GABRIJELA TASIĆ – ADŽIĆ: Njena sreća je tri puta veća

Biti majka je, kako sve žene koje jesu majke kažu, blagoslov i sreća. Medicinska sestra Gabrijela Tasić - Adžić je pre  sedam godina najpre...

Fabrika Hanibal proširuje tim saradnika