25.4 C
Vranje
utorak, 17 maja, 2022
NaslovnaVestiIzložba konceptualnog nakita "Jedno lice i crtice"

Izložba konceptualnog nakita „Jedno lice i crtice“

U maloj Sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju, večeras u 19 sati biće otvorena izložba konceptualnog nakita „Jedno lice i crtice“, Tamare Zečević, samostalne umetnice-vajarke iz Beograda, okviru manifestacije “Muzeji za 10“ .

„Jedno lice i crtice“ je samostalni umetnički projekat konceptualnog nakita. Iako u svetu postoji od šezdesetih godina XX veka, ova umetnička forma koju umetnica predstavlјa nedovolјno je poznata u našoj zemlјi.Ono po čemu se ovaj nakit izdvaja je to što on objedinjuje umetnički koncept u vidu pisane reči i sam rad.

Korelacija umetničkog koncepta i rada, u ovom slučaju dva neodvojiva dela celine, gotovo uvek prevagnjuje  u korist  koncepta tako da on diktira sve važne elemente samogradačak do te mere da može obesmisliti osnovne i najčešće percipirane elemente nakita u tradicionalnom smislu  (estetsko i funkcionalno). Crta, odnosno linija, osnovni je likovni element u likovnim umetnostima. Crta se, pore dtoga što postoji u likovnoj umetnosti (izvedena na nekoj podloziili u materijalu), u književnosti definiše kao kraće prozno delo koje opisuje jedan događaj. U projektu “Jednolice i crtice” pored preispitivanja momenta preplitanja crte u likovnom i književnom smislu, umetnica preispituje i preplitanje mašte i stvarnosti, prošlosti i sadašnjosti, ličnog i opšteg trenutka. Crtice govore o njenom detinjstvu i impresijama koje su imale presudni uticaj na njen sadašnji život, o značaju vrednosti materijalnog i nematerijalnog, strahovima i hrabrosti, preispitivanju sopstvenog ženskog bića, budućnosti i prošlosti.

Kroz autorsko vođenje umetnica će upoznati publiku ne samo sa svojim umetničkim projektom već i sa konceptualnim nakitom kao jednom nedovolјno poznatom formom umetnosti u našoj zemlјi. Nakon autorskog vođenja publika može uzeti učešće u programu tako što će napripremlјenim anketnim listovima zapisati svoje utiske (anonimne ili potpisane koje će autorka nakon završetka celokupnog programa učiniti dostupnim u onlajn prezentaciji projekta).

Pomoću svojih mobilnih telefona, učitavanjem QR koda publika može da preuzme i čita e-knjigu umetničkog projekta  o konceptualnom nakitu.

Publici će takođe biti dostupan i video rad Radiše Nikodijevića – Trčanje za kulturom nastao po tekstovima autorke i u izvedbi glumice Irene Tepšić.

TamaraZečević-biografija rođena je u Beogradu 1981. godine. Dizajnom i izradom nakita bavise od 2010. godine. Dizajnira i pravi ručno rađeni umetnički i konceptualni nakit izrađen u jednom primerku tradicionalnim zlatarskim i drugim tehnikama, od srebra, mesinga, bakra i alternativnih materijala. Kao član ULUPUDS-a u statusu je samostalnog umetnika,  vajara od 2018. godine. Član je udruženja umetnika konceptualnog nakita NOT ONLY DECORATION  iz Austrije i Precious Collective,  Velike Britanije. Od 2011. godine održala je sedam samostalnih izložbi i učestvovala na preko četrdeset grupnih žiriranih izložbi u više gradova Srbije ali i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Polјskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji i Mađarskoj…Bila je učesnik više internacionalnih umetničkih projekata.  Drži radionice i predavanja iz oblasti konceptualnog i savremenog umetničkog nakita, dizajna i tehnika izrade nakita.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...

Pronađen leš na pruzi u mestu Đelinci