3.2 C
Vranje
subota, 26 novembra, 2022
NaslovnaVestiKulturaGoran Tadić gost Vranja na Svetski dan poezije

Goran Tadić gost Vranja na Svetski dan poezije

Pesnik i kompozitor Goran Tadić, predstaviće svoje poetsko stvaralištvo u Vranju, 21.marta na Svetski dan poezije u Galeriji Narodnog univerziteta.

Tadić je vrlo plodan stvaralac, a jedan od omiljenih među mlađom populacijom koji njegovo stvaralaštvo prate putem društvenih mreža.

Posebno je zanimljivo da je u januaru 2016. objavio je zbirku pesama Kad pročitaš, spali. Zbirka je štampana u formi pisama, pisanih autorovim rukopisom. U martu 2018. štampano je novih sto pesama u zbirci pod nazivom Podsetnik.

Uzdah

Tačno znam kada me tvoje misli zapostave.Zadesi me neko zlo, nevolja, loši ljudi.Pitam se tada da li te neka briga obuzelai odvukla misli od mene, pa nema ko da me čuva.Ne umem sami više se uzdam u tvoju brigu za mene,nego u svoju snagu.Nju čuvam da mogu da te branimod sila sa kojima mogu da se nosimi koje smeju samo na mene,na tebe nikako.I kad bi stigle do tebe, ne mogu ti ništa,jer su ih moje grudi oslabile.Nije mi žao što, oštećen, teško dišem,jer znam da će me tvoje misli zakrpiti,da ću moći da te uzdahnem,to je dovoljno da prikupim snaguza borbu sa onima što ne smeju blizu tebe.Ne znam kako se vazduh natopi tobom,pa moj uzdah na tebe miriše.Odjednom je tesno u mojim grudima, al’ ne dam te lako.Lagano te ispuštam, da mi što duže usne golicaš.Ponekad uzdahnem, ne znajući da si to ti.Prepoznam te tek kada mi srce pomeriš.Nasmešim se, znam da je namerno,jer želiš da me podsetiš da sam živ.Promeškoljiš se, raširiš rukekao da meriš koliko ima mestaod srca do najbliže praznine.Napraviš piruetu i uhvatiš zaletza odlazak iz mene.Pokušam usnama da te zadržim,ali ne uspevam, jača si.Samo si svratila da me podsetiš na menei ostaviš poruku, koju ne razumem.Možda svaki put kada te uzdahnem.upiješ nešto toplo iz mene,nešto od čega nemam koristi,a tebi ugreje dušu?Umem da postavim pitanje,na koje pametniji od mene nemaju odgovor.Moje misli su znakovi pitanja,kidaju meso tim kukama,čekaju odgovor koji se krije u tvojim mislima,koje me ponekad zapostave,pa me zadesi neko zlo, nevolja, ili loši ljudi.Ima ih.

Gepostet von GORAN TADIĆ am Sonntag, 12. Februar 2012

Ima vrlo zanimljivu biografiju, radio je kao  bravar, električar, stolar, tapetar, magacioner, transportni radnik. Komponovao je za pozorišne predstave,  preko 200 instrumentalnih kompozicija.

Književno veče je zakazano za 19 sati.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Kod maloletnika u Surdulici pronađena droga