Otvoreno obnovljeno Pozorište „Bora Stanković“

262

U Vranju je večaras nakon sedmogodišnje obnove otvoreno Pozorište „Bora Stanković“, koje je stradalo u požaru 2012. godine.

Svečanosti je prisustvovao pored brojnih zvanica, glumaca i ljubitelja pozorišta koji su prošetali crvenim tepihom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Okrenite se oko sebe, baš ovde u njegovom Vranju i videćete njegovu ulicu, njegov spomenik u parku, školu koja se zove po njemu. Zgrada iza nas, nazvana po Bori Stankoviću, izgorela je 2012. godine. Ali, kao što su njegovi poštovaoci umeli nakon silnih nedaća i ratova, da fragmente njegove književnosti skupe u jednu ozbiljnu celinu, mi smo morali da znamo da bez ovog pozorišta kulturni život Srbije nije potpun.Zato smo prionuli na posao zajedno sa gradom Vranjem, kako bismo danas mogli da prisustvujemo otvaranju tehnološki najmodernijeg pozorišta u Srbiji. Rekonstrukcija je bila inženjerski zahtevna, nije bila ni laka, ni jeftina. Republika Srbija je uložila 173 miliona dinara, a grad Vranje 186 miliona – rekao je predsednik Vučić.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković  zahvalio se državnom vrhu, pojedincima i svima koji su na bilo koji način pomogli obnovu  pozorišta.

Ovo je veliki dan za Vranje, jer se nakon više od sedam godina, Pozorište „Bora Stanković“, vratilo kući. Hvala svima koji su pomogli da Vranje, u kojem je još daleke 1896. godine odigrana prva predstava, Nјegošev „Gorski vjenac“ u režiji Radoja Domanovića, dobije ovako velelepnu zgradu – rekao je Milenković

On je naglasio da je ovo savremeno zdanje potvrda da „Srbija stvara i da Srbija brine o svakom  gradu i svakom građaninu“.

Po prvi put u Vranju je nakon svečanog otvaranja izvedena drama „Koštana”, u formi opere u režiji Vranjanca Juga Radivojevića, sina čuvenog Radoslava Radivojevića, dugogodišnjeg direktora vranjskog teatra.

Gepostet von Pozorište Bora Stanković am Montag, 21. Oktober 2019

Zanimljivo je da je predsednik Aleksandar Vučić iako nije najavljeno i predviđeno protokolom, pre otvaranja Pozorišta obišao i Vranjsku Banju, o čemu je obavestio svoje pratioce na Instagramu.

I ovoga puta Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije izostavio posetu Vinariji Aleksić.