15.4 C
Vranje
sreda, 28 septembra, 2022
NaslovnaVestiKulturaBiblioteka za buduće generacije

Biblioteka za buduće generacije

Biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju uspešno je završila projekat „Biblioteka za buduće generacije”.

Projekat je značajan jer je omogućena nabavka specijalne opreme za smeštaj i zaštitu zavičajne građe kao i računarske opreme. Zavičajno odelјenje je preselјeno u drugu, adekvatniju prostoriju od 30 metara kvadratnih.

Zavičajno odelјenje čuva gotovo 3000 knjiga, monografija, više stotina separata, zbornika i Vranjskih glasnika, veliki broj fabričkih i školskih listova i drugu raznorodnu i specifičnu građu. Jedan deo monografskih publikacija čine dela znamenitih Vranjanaca.

Režim čuvanja ovako raznorodne i specifične bibliotečke građe je osnov njene trajnosti i dostupnosti svim korisnicima kojima je ona potrebna, a njih je mnogo i pripadaju najrazličitijim grupacijama, od stručne i naučne javnosti do samostalnih istraživača i poštovaoca lokalne kulture i tradicije.

Nama je od izuzetnog značaja i neizmerno smo zahvalni Minisatarstvu kulture i informisanja što su i ovoga puta imali razumevanja i prepoznali važnost našeg projekta kao i njegov značaj kako za Biblioteku tako i za grad u celini. Ovakav odgovor Ministarstva je nama motivacija da nastavimo da unapređujemo rad na očuvanju zavičajne bibliotečke građe – kaže direktor Biblioteke Zoran Najdić.

Ovaj značajan projekt finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sa 600.000 dinara, za koji je ustanova podnela prijavu na konkursu objavlјenom u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti. O kvalitetu projekta govori podatak da je projekat sa kojim je konkurisala naša ustanova odabran u konkurenciji od 73 prijava od kojih su 34 odobrene.

Projekat je realizovan u potpunosti, dinamikom koja je precizirana u samom projektu, bez odstupanja.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju