5.5 C
Vranje
četvrtak, 2 decembra, 2021
NaslovnaVestiKulturaPočeli "Borini pozorišni dani"

Počeli „Borini pozorišni dani“

U Vranju su večeras otvoreni 41. Borini pozorišni dani, festival koji se ove godine odvija pod sloganom „Od Sofke do Nejre“.

Festival je otvorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković koji je na početku svog obraćanja istakao da ovaj festival ima dugu tradiciju, da je jedan od najprestižnijih u zemlji i prepoznatljiv na kulturnoj mapi Srbije.

Grad Vranje i Borini pozorišni dani su sinonimi za uspešnost, za rast i razvoj. Ovaj festival pokazatelj je odlične saradnje pozorišta i grada i spremnosti da se ulažu trud i napori, kako bi se oblast kulture u našem gradu konstantno razvijala. Zahvaljujući republici i velikom zalaganju lokalne samouprave danas imamo jedno od najmodernijih i najopremljenijih pozorišta u Srbiji. Ponosni smo na to, ponosni smo na naše glumce koji stvaraju i napreduju i predstavljaju Vranje na dostojan način – rekao je Milenković.

Publici se obratila i glumica Milena Pavlović Čučilović naglasivši da je stvarnost u kojoj živimo nepredvidiva i puna izazova.

Teme kojima se bave predstave na ovom  festivalu jasno postavljaju putanju kojom treba ići kao i  odgovore na pitanja: da li je porodica ostala sveta, da li nas je emancipacija emancipovala, do kada će trajati borba medju polovima, da li svoje korene zalivati ili iščupati, kao i šta ostavljamo detetu – budućem čoveku u amanet? Uprkos  svemu  treba nagraditi svaki podvig, ohrabriti svaku misao i sliku o prolaznosti u sadašnjem trenutku, radovati se treba svakoj predstavi  i  svakom   popunjenom sedištu. U svakodnevici , takvoj kakva je,  treba naći mesta za smeh, zagrljaj i zdravicu –  rekla je glumica.

Nakon toga, publika je bila u prilici da pogleda predstavu ,,Pučina”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Neposredno, pre svečanog otvaranja festivala, u foajeu pozorišta otkrivena je slika Radetu Radivojeviću, utemeljivaču festivala „Borini pozorišni dani”.

Takođe, u Galeriji pozorišta otvorena je izložba fotografija povodom 125 godina od osnivanja vranjskog teatra. U nedelju, 24. oktobra,  na programu je predstava „Ana Karenjina“, u izvođenju Novosadskog pozorišta.

Festival traje do četvrtka 28. oktobra, a sve predstave počinju u 20 sati.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

U ranim jutarnjim satima u niškom Kliničkom centru, nakon kraće bolesti u Nišu u 58. godini preminuo je vlasnik i glavni i odgovorni urednik...

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener