14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiKulturaPremijera predstave "Ministarka": Nešto više od gospođe

Premijera predstave „Ministarka“: Nešto više od gospođe

U ponedeljak 11. aprila glumački ansambl pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju premijerno će izvesti predstavu „Ministarka“ po delu Branislava Nušića, u dramaturškoj adaptaciji Saše Jelenkovića i Vladimira Lazića koji je reditelj ove predstave.

Pored toga što ova predstava u sebi ima elemente mjuzikla, takođe će se na neki način razlikovati od prethodnih po tome što ima više ministarki i što ovog puta ona neće biti u ulozi vođe već će zajedno raditi sa familijom.
Reditelj predstave Vladimir Lazić podsetio se perioda kada je radio prvu angažovanu predstavu „Stradija“ po motivima Radoja Domanovića u ovdašnjem pozorištu.

Ova predstava je ostavila pečat iz razoga što je prikazala događaje koji su usledili na tlu tadašnje Jugoslavije. Što se tiče predstave „ministark“ koju će premijerno ljubitelji pozorišne umetnosti moći da pogledaju premijerno u ponedeljak,on je objasnio da je ministarka u ovom pozorišnom komadu predstavljena kao neko ko je nešto više od gospođe.

To je sada već žena koja ume da vlada, koja predvodi i razne društveno kulturne događaje u zemlji. Drugi pomak koji je bitan jeste da je jedna efemerna ličnost zvana doktor Ninković nije samo udvarač i lovac na klasu već je to jedan đavo. Treći jača novina je to da je familija ta koja nosi čitavu dramu, i da od jedne alave gomile kako i sama ministarka kaže postaje značajni faktor bistvovanja. Familija je u ovom slučaju neko ko nosi ovu predstavu. Oni postaju bogati, zauzimaju neka visoka mesta i po tome se vidi da smo malo iskorigovali Nušića i pokazali da ta familija i nije tako beznačajna, već su to značajni ljudi – rekao je reditelj Vlada Lazić.

Uloga ministarke pripala je sada već iskusnoj glumici vranjskog teatra Žetici Dejanović koja nije krila da je rad na ovoj predstavi u kojoj se pojavljuje čak 13 glumaca bio njen lični izazov, ali i izazov za kompletan ansambl.

U izjavi za VOM glumac Mihajlo Stojković koji je član ove glumačke ekipe izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što po prvi put radi Vladimirom Lazićem i to bas tekst po motivima čuvene  Nušićeve Gospođe Ministarke.

Smatram da smo uspeli da napravimo predstavu koja će ukazati na sve mane društva u kome živimo.Ova predstava vraća teatar baš tamo gde mu je i mesto i publici šalje jasnu poruku bez okolišanja i ulepšavanja – rekao je Mihajlo Stojković za VOM.

Direktor vranjskog pozorišta Bora Stanković Nenad Jović za kraj je istakao da se angažovanjem reditelja Vladimira Lazića realizuje plan da se u budućnosti angažuju svi reditelji koji su imali uspeh sa svojim projektima.

Andrea Dimić

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču