13.7 C
Vranje
sreda, 5 oktobra, 2022
NaslovnaVestiKulturaSvečana akademija povodom 35 godina ŠAF -a

Svečana akademija povodom 35 godina ŠAF -a

Svečanom akademijom i promocijom monografije u Pozorištu ,,Bora Stanković’’ vranjski ŠAf obeležio je veliki jubilej – 35 godina postojanja i rada.

Čestitajući jubilej u ime rukovodstva grada Vranja, predsednik Skupštine dr Dejan Tičković, rekao je da su vizija i entuzijazam koje su te 1987. godine imali članovi Кluba ljubitelja filmske umetnosti, a pre svega predsednik kluba dr Vukašin Antić i Miroslav Simonović, iznedrili ŠAF – Školu animiranog filma koja je postala sinonim za animaciju ne samo na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije, već i sveta.

Da je tako potvrđuju produkcija, broj polaznika, organizovanje ,,Zlatnog puža“ sa Svetskim festivalom animiranog filma i Internacionalnom radionicom, kao i veliki broj priznanja i nagrada. Velika ljubav prema animaciji, kontinuitet u radu, posvećenost i aktuelnost u branši kojom se bave izdvojili su vranjske šafovce kao vrhunske animatore. Tako je bilo svih ovih godina, a iskreno verujem da će tako biti i u budućnosti. Grad Vranje ponosi se svojom Školom animiranog filma i spreman je, kao i do sada, da podrži sve njene aktivnosti’’, istakao je predsednik Tričković.

Direktorka Javne ustanove Škola animiranog filma Jasmina Stojanović, pozdravljajući zvanice i goste istakla je da će ŠAF u svoju filmografiju uskoro upisati 350 –ti film. Za 35 godina 350 filmova.

Zanimljivo je još i to da mi zapravo ove godine imamo još jedan jubilej. ŠAF postoji 35 godina, ali proteklo je tačno 25 godina od organizovanja prve radionice i početka organizovanja internacionalnih manifestacija iz oblasti animiranog filma u našem gradu. Pričamo o animiranim filmovima, ali nije ŠAF samo crtanje i pravljenje filmova već mesto gde se stiču mnogo šira znanja i životna iskustva. Ovo je posao koji je i izuzetno odgovoran, jer kroz rad sa decom uzimamo učešće u njihovom odrastanju i vaspitavanju. Na neki način mi oblikujemo njihove ličnosti, utičemo na njihova zanimanja i formiramo uglove iz kojih oni gledaju na svet umetnosti i filma ali i na svet uopšte’ –  istakla je direktorka Stojanović.

O monografiji koja je objavljena povodom 35 godina postojanja i rada ŠAF – a govorila je autorka Nela Ćurčija. Ona je naglasila da nije bilo lako izdvojiti najvažnije momente proteklih 35 godina i smestiti na 250 strana.

Za nas je sve važno. Svaki crtež, svaka karikatura, pesma, tekst, čestitka, nagrada…’’, rekla je između ostalog Nela Ćurćija.

Povodom jubileja zahvalnice za nesebičnu pomoć u radu Javne ustanove ,,Škola anomiranog filma“ dobili su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja. Za počasne članova ŠAF –a proglašeni su Stevica Živkov, Božidar Zečević i Miroslav Simonović, koji se i zahvalio u ime nagrađenih. Obeležavanje jubileja završeno je otvaranjem izložbe iz bogate arhive ŠAF – a.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć

IN MEMORIAM: Zoran Ljubisavljević