Turisti najviše vole Muzej kuću Bore Stankovića

88

Najposećeniji turistički objekat u Vranju, Muzej kuća Bora Stanković, i ove godine izaziva najveću pažnju posetioca kulturno istorijskih spomenika u Vranju, o čemu svedoče podaci kustosa Lidije Ilić, koja navodi da prosečno kuću poseti preko 12 000 ljudi.

Od početka godine u kući je bilo 97 grupnih poseta, tačnije oko 8.000 posetilaca. 600 ljudi je pojedinačno posetilo Muzej kuću – kaže Ilić.

Zanimljivo je da je među posetiocima dosta Vranjanaca, onih koji dovode svoju decu, ali i goste, pa sami iskoriste priliku da posete kuću u Baba Zlatinoj ulici.

Kuća u kojoj se rodio čuveni vranjski književnik Borisav Stanković, nalazi se u nekadašnjoj Donjoj mahali, na placu koji je kupila Borina baba Zlata po kojoj je ulica i dobila ime. Podignuta je 1855. kao četvorodelna kuća sa otvorenim tremom i doksatom pod kojim je ulaz u podrum. Kao varijanta razvijene moravske kuće predstavlјa vredan spomenik narodnog graditelјstva.

U dvorištu se nalazi bašta, stari dud, kaldrma i bunar, kao i letnja kuhinja. Okružena loznicama, cvećem liči na davno zaboravlјeni Borin svet, skriven od modernog doba i predstavlja svojevrsni magnet za posetioce.

Kuća je prošle godine obnovljena uz pomoć Ministarstva kulture.

Zanimljivo je da Muzej već deceniju unazad nije menjao cenu ulaznice koja je simbolična. Za povlašćene grupe, decu, učenike, studenta i penzionere iznosi 50 dinara dok ostali za posetu Muzek kući treba da izdvoje 100 dinara.