NaslovnaVestiKulturaU petak otvaranje izložbe “Povratak generala - 145. godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca...

U petak otvaranje izložbe “Povratak generala – 145. godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju”

U galeriskom prostoru pozorišta “Bora Stanković”, u petak 11. februara sa početkom u 18.00h, biće otvorena Izložba pod nazivom “Povratak generala – 145. godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju”, autora prof. dr Alekseja Timofejeva.
Izložba opisuje događaj bez presedana u istoriji ruskog naroda. Tada se prvi put pojavio fenomen vojnog dobrovoljstva, koji je, uprkos težnjama države, podržan od građanskog društva, istaknutih predstavnika vojne, poslovne i naučne elite. Lična zaostavština vođe ruskih dobrovoljaca, generala ruske i srpske vojske Mihaila Černjajeva, predstavlja okosnicu izložbe posvećene ovom važnom jubileju“, navodi se u najavi Istorijskog arhiva Srbije.
Izložbu organizuju Grad Vranje, Ministarstva kulture Srbije i Rusije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Istorijski muzej Srbije, Državni istorijski muzej Rusije, Ruski centar za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogradu i Javna biblioteka “Bora Stanković” iz Vranja.

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači