NaslovnaDruštvoŽenska priča o SurduliciJOVANA JANKOVIĆ: Viteško srce u telu devojčice

JOVANA JANKOVIĆ: Viteško srce u telu devojčice

Jovana Janković (16), srednjoškolka iz Surdulice, devojka je pred čijim uspesima i poduhvatima, viteškim srcem i damskim držanjem, retko ko ostaje ravnodušan. Do skora devojčica, nežnog izgleda, poseduje hrabrost i srce, veće od mnogo starijih ljudi. Jovana je učenica Srednje škole “Josif Pančić” i odbojkašica ŽOK “Surdulica.

Ona poslednje tri godine predstavlja svojevrsnu atrakciju jer pliva na Bogojavljenje za časni krst na Vlasinskom jezeru, zvanično najvišoj nadmorskoj visini u Evropi gde se pliva na ovaj praznik.

Ove godine je jezero bilo zaleđeno, a organizatori su sekli led kako bi plivači mogli da uđu u vodu. Jovana je takođe bila među njima. Od sedamdesetak učesnika bile su samo dve devojke. Jovana je verovatno bila i najmlađi učesnik.

Poslednje tri godine plivam na Vlasinskom jezeru. Prošle godine sam bila i pobednik.  Treniram aktivno odbojku u ŽOK “Surdulica” poslednjih nekoliko godina. Osim tih treninga,neke posebne pripreme za plivanje na Vlasini nisam radila. Kada sam se prijavljvala za učešće roditelji su morali da potpišu saglasnost kako bih mogla da učestvujem, jer sam maloletna. Nakon toga prolazila sam redovne preglede lekara pre plivanja – počinje svoju priču Jovana.

Na prvi pogled ona se ne razlikuje od svojih vršnjaka mnogo, osim što ima hrabrosti da skoči u ledenu vodu, pred kojom ustuknu mnogi čak i leti, a ne u sred zime. Kada nije na treninzima i u školi, Jovana izlazi vikendom u grad i druži se.

Čim sam se pre tri godine osetila spremnom da mogu da plivam prijavila sam se. Svakako jeste neobično iskustvo, jer je Vlasina veoma hladna i leti. Plivati za Bogojavljenski krst je poseban osećaj, osećaj zajedništva i pripadanja nečemu. Mogu da kažem da nije bilo hladno, barem smo mi imali takav osećaj. Volela bih da plivam za Časni krst na Adi, Dunavu ili negde drugde, a ne samo na Vlasini – kaže Jovana.

Ona navodi i da pored ove želje, postoje još dve koje se odnose na buduću profesiju. Iako je druga godina srednje škole, već razmišlja o fakultetu. Kako kaže, volela bi da upiše DIF ili Policijsku akademiju. Svakako, dodaje, želja joj je da radi u policiji.

Ove godine Jovana se našla i u konkurenciji za izbor najboljih sportista u opštini Surdulica. U organizaciji sa Sportskim savezom, opština Surdulica dodeljuje nekoliko priznanja u različitim kategorijama, onima koji su doprineli razvoju i afirmaciji sporta i zdravog života u gradu.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači