NaslovnaVestiPolitikaSSP: Duboko smo nezadovoljni socio-ekonomskim i društvenim položajem Roma

SSP: Duboko smo nezadovoljni socio-ekonomskim i društvenim položajem Roma

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, izražava duboko nezadovoljstvo socio-ekonomskim i društvenim položajem Roma na teritoriji Grada Vranja, u samom gradu, Vranjskoj Banji, Pavlovcu i svuda gde žive pripadnici ove nacionalne zajednice.
Saopštenje za javnost prenosimo u celini:
SSP najoštrije osuđuje odnos aktuelne vlasti u Vranju prema Romima, kojih ima više od 4.000, a koji vladajućoj stranci služe jedino tokom kampanja za izbore, kada im  daje slatkorečiva i gromoglasna, a u suštini, lažna obećanja da će popraviti njihov položaj u Vranju i u našem društvu.
Vladajuća koalicija duboko i  neljudski koristi težak socijalni položaj Roma i pred izbore «kupuje» glasače lažnim obećanjima a  vrlo brzo nakon izbora zaboravlja na probleme ove nacionalne zajednice koje svakodnevnicu ovih ljudi čine mučnom i tegobnijom, a što oni zbog odnosa prema svojoj državi, Vranju i sugrađanima Srbima apsolutno ne zaslužuju.
Aktuelna vlast nije ni dodirnula probleme obrazovanja Roma u Vranju, zdravstvenog prosvećivanja, ekonomske egzistencije, komunalnih teškoća u njihovim mahalama, gde često nema ni atmosferske ni fekalne kanalizacije, a nije sagledala ni društvene i kulturne potrebe romskog stanovništva.
Gradska vlast u Vranju oduzima pravo romskim udruženjima na prostorije koje su decenijama koristili u Gornjoj čaršiji na lokaciji nekadašnjeg «Belog jagnjeta», zahtevajući od njih da njihova čak i penzionerska udruženja plaćaju zakupninu svojih kancelarija, dok na drugoj strani Grad plaća troškove većem broju ostalih penzionerskih asocijacija u Vranju.
SSP na kraju poziva vranjske i ostale Rome na teritoriji Grada Vranja da više ne budu u funkciji jednokratne, izborne zloupotrebe vladajuće koalicije, već da pokušaju da kroz aktivnosti svojih političkih stranaka i udruženja reše svoje ogromne probleme.
Ne sme da se zaboravi da su Romi uvek bili uz svoje sugrađane Srbe u svim teškim istorijskim situacijama, da su sloganom «Braćo Srbi, Romi su uz vas» zaslužili da sada ne samo SSP, već i druge političke stranke, podrže pripadnike romske nacionalne zajednice i pomognu im da izađu iz tradicionalnih teškoća koje za posledicu imaju tragično iseljavanje Roma iz Vranja i ostalih mesta gde oni žive u zemlje Zapada.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Svetomir Nikolić – Foto Džimi

Svetomir Nikolić zvani Džimi preminuo je od posledica korona virusa  u  svojoj 60. godini. Nikolić je rođen u Vranju 1961. godine, gde je završio i...

Nije teško biti čovek, majku mu