LjuboJela salata

99

LjuboJela salata je rezultat puke razmene ideja dveju kuvarica Ljubice i Jelene. Pošto su i jedna i druga sklone improvizacijama preporučujemo Vam da iskoristite osnovni recept i improvizujete ili dodajete nove sastojke po ličnom ukusu. Vreme pripreme sastojaka kao i salate pola sata.

Sastojci:

  • pola glavičice crvenog kupusa
  • 200 grama pečenice (može i šunka ili pileća prsa)
  • dve šargarepe
  • dva krompira
  • dva jaja
  • manje pakovanje slane plazme
  • dve pavlake
  • rendani kačkavalj (oko 200 grama)
  • malo soli

Skuvati jaja, krompir i šargarepu (nju samo malo obariti da omekša). Narendati ili u secku iseći crveni kupus, zatim rendati krompir, šargarepu, jaja i kačkavalj. Ređati sastojak po sastojak kako vam je volja, aevo kako smo mi to uradili.

Na dnu posude najpre naređati kupus, zatim naseckanu pečenicu, premazati jednom pavlakom, polovina mlevene plazme, onda rendana šargarepa, pa rendani krompir, opet red pavlake (pola čaše), zatim izrendana kuvana jaja, preostala pavlaka i rendani kačkavalj. Sve to posuti slanom plazmom, koja se može stavljati posle svakog reda pavlake.

Inače slana plazma je među ljubiteljima keksa optužena da je uništila renome koji plazma keks ima u Srbiji, ali slana plazna, naročito ova koja u sebi ima masline i sir je odličan dodatak salatama.

U zimskoj varijati salate možete dodati prazi luk, a za one koji nisu ljubitelji slane plazme, alternativa je mleveni kikiriki.