Ši cu (Shih Tzu) mali lav velikog srca

371

Ukoliko želite ljubimca male rase, a velikog srca onda je Ši cu pravi izbor za vas, jer odgajivači kažu da je idealan mezimac za svaki dom. Iako njegovo ime u prevodu znači mali lav, u njemu nema ničeg divljeg, naprotiv važi za psa pitomog karaktera, privrženog porodici i uvek prijateljski nastrojenog ponašanja.

Prema postojećim  istorijskim podacima Ši cu je jedna je od 14 najstarijih rasa pasa na zemlji. Slike na kineskim pećinama svedoče o tome da je ovaj pas hodao zemljom čak 8.000 godina pre nove ere.

Važi za kraljevske pse, jer se veruje da su ovu rasu uzgojili tibetanski monasi koji su ih darivali kraljevskim porodicama. Na njihovim dvorovima, naročito tokom vladavine dinastije Ming, Ši cu je zauzimao važno mesto kao omiljeni mezimac. Spavali su na nogama svojih plemićkih vlasnika kako bi ih grejali tokom hladnih zima. Ljudi koji čuvaju ovu vrstu pasa saglasni su da im je omiljeno mesto za spavanje noge vlasnika.

Najprepričavanija legenda o ovoj rasi kazuje da je ovaj pas bio veran Budin pratilac. Jednom prilikom na svom putu, razbojnici su presreli Budu i hteli da ga opljačkaju, tog trenutka ovaj maleni pas pretvorio se u razjarenog lava koji je rasterao nitkove. Odmah potom postao je ponovo ši cu, a Buda ga je uzeo u naručje i poljubio. Mnogi psi ove rase na glavi imaju pramičke bele dlake, i prema legendi, to su mesta koja je Buda poljubio.

Psima rase Ši cu nije potrebno mnogo vežbe i istrčavanja, redovne šetnje dva puta dnevno sasvim su dovoljne kako bi bio srećan, ali je igra zato obavezna. On je veoma prilagodljiv, pa će uživati jednako i u stanu, kao i na selu ili farmi.