8.7 C
Vranje
subota, 16 oktobra, 2021
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: DAN „D“ – OFANZIVA PRIPADNIKA OVPMB (27.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: DAN „D“ – OFANZIVA PRIPADNIKA OVPMB (27.deo)

Ovim petim poglavljem, koji smo nazvali Dan „D“, ulazimo u 27. dan feljtona „Jedna srpsko-albanska priča“, Početak ofanzive pripadnika OVPMB, uistinu je bio dan „D“ u srpsko-albanskom konfliktu. Danas objavljujemo 38. priču po redu – bez sumnje jednu od najznačajnijih u ovom serijalu – priču o masakru u selu Dobrosin, 16 km. na zapadu od Bujanovca, koji je srpsko-albanski sukob uveo u pravo ratno stanje. Posle ovog čina naoružanih Albanaca, u srpsko-albanskim odnosima u Bujanovcu i Preševu, više ništa nije kao što je bilo pre.

Masakr u Dobrosinu – Albanci preuzeli KZB

Ključni čin oružanog sukoba na jugu Srbije, koji je iz temelja promenio sliku međunacionalnih odnosa i bitno uticao na sva kasnija događanja između Srba i Albanaca, desio se 21. novembra 2000. godine.

Tog dana je, u Kopnenoj zoni bezbednosti (KBZ) započela velika ofanziva oko 500 pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca. Najveći broj njih su se sa Kosova ubacili na teritoriju opštine Bujanovac, bez obzira što je KFOR bio zadužen za bezbednost administrativne linije.

U sinhronizovanom i dobro pripremljenom planu, njihov prvi i glavni cilj je bio zauzimanje policijskih punktova, a potom preuzimanje kompletne kontrole nad KZB na teritoriji opština Bujanovac i Preševo u kojoj je bilo stacionirano oko 800 pripadnika policije.

U toj ofanzivi, popodne 21. novembra, na obroncima Dobrosina, na kontrolnom punktu Gropi, naoružani Albanci su zarobili srpske policajce Duška  Gligorića (1960), Duška Đokovića (1978) i Cvetana Jovanova (1965), odveli ih u svoj logor na Kosovu, tamo ih zverski mučili i ubili. Pet dana kasnije, njihova unakažena tela, KFOR i Međunarodni crveni krst, predali su srpskim vlastima.

Istoga dana, u krajnje složenoj situaciji, do 17 časova, završeno je povlačenje svih patrola policije sa punktova u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB). Tim činom su pripadnici OVPMB preuzeli kompletnu kontrolu nad  KZB na teritoriji opština Bujanovac i Preševo – nad pojasom koji je bio dug 92, a širok pet kilometara. Liniju odbrane Bujanovca ostala je da štiti samo jedna manja grupa pripadnika MUP, kojom je komandovao Goran Radosavljević Guri.

U noći 21/22. novembra, sa teritorije Kosova, u KZB ušlo je oko 1.000 veoma dobro naoružanih pripadnika OVPMB, čiji su sastav činili dobrovoljci sa Kosova, Albanci iz zemalja Zapadne Evrope i, kako stoji u srpskim policijskim izvorima, mudžahedini sa Bliskog istoka.

Po ulasku u KZB, ekstremisti su u svim većim selima (Dobrosin, Lučane, Končulj, Veliki i Mali Trnovac, Breznica, Muhovac, Zarbivce, Đorđevac, Čar, Ravno Bučje…) izvršili mobilizaciju vojno sposobnih Albanaca starijih od 18 godina i prisilno preuzeli veliki broj privatnih vozila za potrebe njihovih operacija.

Srbima u Bujanovcu tada je bilo najteže, jer je između njih i naoružanih Albanaca, na brdima iznad Bujanovca, ostalo po nekoliko stotina metara. Zato su oni javno tražili od lokalnih vlasti i policije da im se podeli oružje „kako bi se sami branili od šiptarskih terorista“.

Istoga dana je, na zahtev Gorana Svilanovića, jugoslovenskog ministra inostranih poslova, u Njujorku sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN. U Saopštenju sa sednice „oštro je osuđen ovaj napadi na jugoslovensku policiju u demilitarizovanoj zoni“.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

„Hronika jedne nostalgije“ nova knjiga Branke Marković

Iz štampe je juče izašla nova knjiga proze Vranjanke Branke Marković, pod nazivom "Hronika jedne nostalgije". Knjiga priča koje je spisateljica posvetila Vranju i Vranjancima,...

Provera antitela uz uput od izabranog lekara

Izdaje se lokal u Vranju

Za „ČUDA“ nikad nije kasno