6.9 C
Vranje
četvrtak, 8 decembra, 2022
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: DAN „D“ – OFANZIVA PRIPADNIKA OVPMB (27.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: DAN „D“ – OFANZIVA PRIPADNIKA OVPMB (27.deo)

Ovim petim poglavljem, koji smo nazvali Dan „D“, ulazimo u 27. dan feljtona „Jedna srpsko-albanska priča“, Početak ofanzive pripadnika OVPMB, uistinu je bio dan „D“ u srpsko-albanskom konfliktu. Danas objavljujemo 38. priču po redu – bez sumnje jednu od najznačajnijih u ovom serijalu – priču o masakru u selu Dobrosin, 16 km. na zapadu od Bujanovca, koji je srpsko-albanski sukob uveo u pravo ratno stanje. Posle ovog čina naoružanih Albanaca, u srpsko-albanskim odnosima u Bujanovcu i Preševu, više ništa nije kao što je bilo pre.

Masakr u Dobrosinu – Albanci preuzeli KZB

Ključni čin oružanog sukoba na jugu Srbije, koji je iz temelja promenio sliku međunacionalnih odnosa i bitno uticao na sva kasnija događanja između Srba i Albanaca, desio se 21. novembra 2000. godine.

Tog dana je, u Kopnenoj zoni bezbednosti (KBZ) započela velika ofanziva oko 500 pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca. Najveći broj njih su se sa Kosova ubacili na teritoriju opštine Bujanovac, bez obzira što je KFOR bio zadužen za bezbednost administrativne linije.

U sinhronizovanom i dobro pripremljenom planu, njihov prvi i glavni cilj je bio zauzimanje policijskih punktova, a potom preuzimanje kompletne kontrole nad KZB na teritoriji opština Bujanovac i Preševo u kojoj je bilo stacionirano oko 800 pripadnika policije.

U toj ofanzivi, popodne 21. novembra, na obroncima Dobrosina, na kontrolnom punktu Gropi, naoružani Albanci su zarobili srpske policajce Duška  Gligorića (1960), Duška Đokovića (1978) i Cvetana Jovanova (1965), odveli ih u svoj logor na Kosovu, tamo ih zverski mučili i ubili. Pet dana kasnije, njihova unakažena tela, KFOR i Međunarodni crveni krst, predali su srpskim vlastima.

Istoga dana, u krajnje složenoj situaciji, do 17 časova, završeno je povlačenje svih patrola policije sa punktova u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB). Tim činom su pripadnici OVPMB preuzeli kompletnu kontrolu nad  KZB na teritoriji opština Bujanovac i Preševo – nad pojasom koji je bio dug 92, a širok pet kilometara. Liniju odbrane Bujanovca ostala je da štiti samo jedna manja grupa pripadnika MUP, kojom je komandovao Goran Radosavljević Guri.

U noći 21/22. novembra, sa teritorije Kosova, u KZB ušlo je oko 1.000 veoma dobro naoružanih pripadnika OVPMB, čiji su sastav činili dobrovoljci sa Kosova, Albanci iz zemalja Zapadne Evrope i, kako stoji u srpskim policijskim izvorima, mudžahedini sa Bliskog istoka.

Po ulasku u KZB, ekstremisti su u svim većim selima (Dobrosin, Lučane, Končulj, Veliki i Mali Trnovac, Breznica, Muhovac, Zarbivce, Đorđevac, Čar, Ravno Bučje…) izvršili mobilizaciju vojno sposobnih Albanaca starijih od 18 godina i prisilno preuzeli veliki broj privatnih vozila za potrebe njihovih operacija.

Srbima u Bujanovcu tada je bilo najteže, jer je između njih i naoružanih Albanaca, na brdima iznad Bujanovca, ostalo po nekoliko stotina metara. Zato su oni javno tražili od lokalnih vlasti i policije da im se podeli oružje „kako bi se sami branili od šiptarskih terorista“.

Istoga dana je, na zahtev Gorana Svilanovića, jugoslovenskog ministra inostranih poslova, u Njujorku sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN. U Saopštenju sa sednice „oštro je osuđen ovaj napadi na jugoslovensku policiju u demilitarizovanoj zoni“.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru