-3 C
Vranje
nedelja, 23 januara, 2022
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: NOVA ESKALACIJA NASILJA (34.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: NOVA ESKALACIJA NASILJA (34.deo)

Ovim nastavkom feljtona, ulazimo u još jedno mračno poglavlje srpsko-albanskog sukoba 2001. godine. Sa pojačanom diplomatskom aktivnošću, te inicijativama službenog Beograda i tek formiranog Koordinacionog tela, očekivalo se da je i naoružani Albanci u svojim bazama uz administrativnu liniju spustiti tenzije i bar malo amortizovati svoje akcije. No, ono o čemu se šuškalo i obistinilo se – tog proleća na jugu Srbije stanje je bilo izrazito zabrinjavajuće. Podaci kažu da su, od početka februara do sredine maja, na putnim pravcima uz Kopnenu zonu, u selima i na položajima Združenih snaga bezbednosti, naoružani Albanci izvršili preko 30 akcija u kojima je bilo više mrtvih i povređenih s obe strane. U nastavcima koji slede bavićemo se akcijama pripadnika OVPMB koje su tog proleća ostavile najveće posledice po živote ljudi i po materijalna dobra.

Zemlja je poigravala, kuće se tresle…

U sela Lučane i Veliki Trnovac, nadomak Bujanovca, prvih dana februara, napadačima su stigla nova jaka pojačanja sa Kosova, jer je na tim položajima bila najveća koncentracija Združenih snaga bezbednosti. U sinhronizovanoj akciji 4. februara 2001. godine, pripadnici OVPMB izveli su najžešći napad od 21. novembra prethodne godine.

Pošto su operativnim putem došli do podataka o planovima Albanaca, ZSB su na napad žestoko odgovorile po položajima OVPMB. Od siline detonacija zemlja je poigravala, kuće se tresla, stakla prozori lomila. Detonacije su se čule i u Vranju koje je udaljeno dvadesetak kilometara.

Obe strane su saopštile da je operacija protekla bez žrtava.

Napad na autobus  Niš-ekspresa – 12 nastradalih

Ostaci autobusa Niš ekspresa
Ostaci autobusa Niš ekspresa

Kod Podujeva, u mestu Livadice, na magistralnom putu Niš – Priština, 16. februara 2001. godine, na pravoslavni praznik Zadušnice, od posledica podmetnute mine, nastradalo je 12 raseljenih Srba, a 43 su povređena. Oni su u konvoju autobusa, „Niš ekspresa“, u pratnji KFOR, putovali u Gračanicu, da obiđu groblja svojih predaka.

U ovom napadu su poginuli: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milikić i Dragan Vukotić.

Istragom je utvrđeno da je 70 do 100 kilograma eksploziva bilo smešteno u drenažnu cev ispod magistralnog puta, a britanski vojnici su pronašli žicu dugu oko 600 metara kojom je, iz jedne kuće na obližnjem brdu, aktivirana eksplozivna naprava.

Osumnjičeni za ovaj napad je Fljorim Ejupi, Albanac sa Kosova, koji je nakon napada uhapšen, ali je ubrzo pobegao iz američke vojne baze „Bondstil“. Ponovo je uhapšen juna 2004. godine u Tirani i predat UNMIK policiji, pa je 2008. osuđen na 40 godina zatvora, ali je Vrhovni sud Kosova, marta 2009. godine Ejupija oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Nastradala tri policajca kod Lučana

Kod sela Lučane, opština Bujanovac, u jutarnjim satima, 18. februara 2001. godine, nastradala trojica pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Njihovo vozilo je naišlo na dve podmetnute protivtenkovske mine, a od posledica eksplozije nastradali su policajci: Milomir Jeremić (1957), Milenko Živković (1972) i Boban Mitić (1976).

Od siline eksplozije, delovi policijskog automobila su se raspršili u prečniku od oko 200 metara, a krater na putu bio je dubok 1,5, a širok dva metra.

Policijska istraga je ustanovila da je eksplozivne naprave tokom noći postavila trojka naoružanih Albanaca kojom je rukovodio Bajram Arifi iz sela Turija kod Bujanovca.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Dušan Spasić

Čuveni hirurg iz Surdulice dr Dušan Spasić, koji je živeo i radio u Beogradu  preminuo je u svojoj 64.godini života. Rođen je 28. januara...

IN MEMORIAM: Branimir Bane Nedeljković

IN MEMORIAM: Vladimir – Vlada Ranđelović