6.9 C
Vranje
četvrtak, 8 decembra, 2022
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Srbi sa Kosova blokirali magistralni put (28.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Srbi sa Kosova blokirali magistralni put (28.deo)

Masakriranje trojice policajaca i zauzimanje Kopnene zone bezbednosti, uznemirili su jugoslovensku javnost i naišli na osude brojnih međunarodnih subjekata. Naravno, najveća uznemirenost je zavladala među srpskim življem u Bujanovcu i Preševu, ali i svim susednim opštinama koje se naslanjaju na administrativnu liniju prema Kosovu.

Posebnu uznemirenost javnosti, posle masakra u Dobrosinu, izazvala je informacija koju su preneli neki albanski mediji sa Kosova, prema kojoj će se, povodom albanskog državnog praznika Dana zastave 28. novembra, zastava OVPMB zavioriti u Bujanovcu.

Trećeg dana posle masakra, u dosta naelektrisanoj atmosferi, situacija u Bujanovcu je eskalirala: preko 300 Srba sa Kosova, koji su se tu zatekli zbog posla u Vranju ili opštinama Pčinjskog okruga i oko 200 meštana, izrazili su svoje nezadovoljstvo što ne mogu da se vrate svojim kućama i što se u „sopstvenoj zemlji osećaju kao taoci“.

U popodnevnim satima tog 25. novembra, oni su blokirali magistralni put Niš – Skoplje. Na ovaj korak su se odlučili, jer dva dana, zbog situacije u KZB, nisu mogli i nisu smeli, na putu za Kosovsko Pomoravlje, da pređu punkt Končulj. Kako su tada novinarima rekli, put u Bujanovcu držali su u blokadi jer nisu mogli da dozvole da im se sve to događa, 50 dana posle 5. oktobra i demokratskih promena.

Među nezadovoljnim Srbima sa Kosova bili su pre zaposleni u lokalnim samoupravama, raznim državnim službama, organima i institucijama, koji su, posle Kumanovskog sporazuma, izmešteni u unutrašnjost Srbije.

I sutradan je situacija na magistralnom putu kod Bujanovca bila uzavrela i pretila da izmakne kontroli. Na sreću, sve se ipak završilo bez incidenata, ali su događaji na jugu Srbije ozbiljno zabrinuli nove demokratske vlasti u Beogradu.

Zahvaljujući međunarodnim organizacijama, 25. novembra u jutarnjim satima, 300 Srba su iz Bujanovca krenuli ka svojim domovima na Kosovu. Dugu kolonu, u kojoj su bila dva autobusa i preko 50 automobila, srpska policija je sprovela do punkta Cerevajka kod Preševa, gde su je preuzele Međunarodne mirovne snage (KFOR). tako da su se Srbi ipak bezbedno vratili svojim kućama.

Od tada ipak, svaki prelazak administrativne linije sa Kosovom, ne samo za Srbe iz Kosovskog Pomoravlja, bio je krajnje rizičan. Putne pravce do kontrolnih punktova Cerevajka kod Preševa, ili Končulj kod Bujanovca, kontrolisali su naoružani Albanci, služeći se podmetanjem eksplozivnih naprava, snajperskim napadima, zasedama, presretanjem i pljačkama.

No, naelektrisana situacija među srpskim življem u Bujanovcu, izazvana prisustvom pripadnika OVPMB u Kopnenoj zone bezbednosti, nije se smirivala. Uznemireni Srbi su, 25. novembra, na centralnom gradskom trgu, organizovali „Mitinga upozorenja“. Pred oko 500 prisutnih Bujanovčana i nekoliko desetina Srba sa Kosova, svi govornici su imali istovetne zahteve. Oni su od srpskih vlasti tražili „da se jezik diplomatije zameni jezikom sile, jer druga strana samo taj jezik razume“. Tražili su takođe „da se narodu podeli oružje kako bi se odbranio od albanskih terorista“.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru