2.9 C
Vranje
petak, 2 decembra, 2022
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Ubijen Ridvan Ćazimi - Leši (41.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Ubijen Ridvan Ćazimi – Leši (41.deo)

U četvrtak 24. maja, prilikom zauzimanja  Sektora B, u razmeni vatre između Vojske Jugoslavije (VJ) i Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), u rejonu brda Guri gat (Crni kamen) iznad Velikog Trnovca, poginuo je Ridvan Ćazimi, komandant bujanovačkog sektora i šef pregovaračkog tima OVPMB o prekidu sukoba na jugu Srbije.

Sutradan, na veoma posećenoj konferenciji za novinare u Vladinom Press centru u Bujanovcu, šef  Koordinacionog tela Nebojša Čović, izneo je više detalja u vezi sa pogibijom Ćazimija.

-Sada mogu precizno da kažem da je to bio nesrećan slučaj, jedan od onih kakvi se mogu očekivati u sličnim prilikama. Na ivici sektora, koji je trebalo da pokrijemo, nalazi se jedno brdo – kota 701, neposredno iznad Velikog Trnovca. Naša vojska je imala zadatak da zaposedne to brdo, ali je tamo naišla na pravu podzemnu kasarnu i petnaestak ekstremista – objasnio je Čović.

On je dalje rekao da je razmena vatre počela oko 11:30 časova i da se Ćazimi tada nalazio u svom štabu u Velikom Trnovcu. Kada je čuo pucnjavu, krenuo je da vidi šta se događa.

Džip u kojem je ubijen komandant Leši
Džip u kojem je ubijen komandant Leši

-Seo u džip s još tri pratioca i došao na kotu 701. Kad se džip gore pojavio, naša vojska je otvorila vatru i oni su zalegli u zaklon, a Leši je potom pokušao da se vrati do džipa i u trećem ili četvrtom pokušaju stigao je do džipa, ali je smrtno pogođen snajperskim hicem. To je cela istina o ovom slučaju – rekao je Čović i nastavio.

-Ističem, mada će to biti neobično za našu javnost, da je on dosta učinio da dođemo do mirnog rešenja, razoružao je albanske ekstremiste i oduzeo im municiju. Bez obzira na sve u prethodnom periodu, mislim da je imao razuma da se upusti ka postizanju mirnog rešenja – završio je šef Koordinacionog tela za jug Srbije.

Iste večeri posmatrači EU odneli su njegovo telo.

Ridvan Ćazimi – komandant Leši, rođen je u 1964. godine u Bujanovcu. Kao mašinski tehničar bavio se krojačkim zanatom, a u Bujanovcu je imao svoj butik. Imao je četvoro dece.

Tokom ratova u Jugoslaviji učestvovao je na ratištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a potom je pristupio Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK). Borio se u jedinici kojom je komandovao Adem Jašari, koji će mu postati ratni uzor. Sliku svog komandanta Jašarija, Ćazimi je držao u svom štabu u Velikom Trnovcu.

Tokom ratnih operacija na jugu Srbije komandovao je sektorom kome su pripadali: Dobrosin, Končulj, Lučane, Veliki i Mali Trnovac i Breznica. Komandovao je 112. brigadom koja je imala oko 700 naoružanih, a sedište štaba bilo mu je u rodnom selu Velikom Trnovcu.

Pripadnici njegove jedinice izvršili su tokom ovog sukoba najviše napada i oružanih akcija, jer su pokrivali regionalni put Bujanovac – Gnjilane, glavnu saobraćajnu vezu Albanaca juga Srbije sa Kosovom.

Kao šef pregovaračkog tima OVPMB izjavio je da će, u skladu sa dogovorom predati oružje, ali da će ga predati poslednji.

Spomenik komandantu Lešiju
Spomenik komandantu Lešiju

Po okončanju sukoba, Albanci su mu, na prvu godišnjicu pogibije, u znak poštovanja, na ulazu u njegovo rodno selo podigli spomenik, a 26. novembra 2012. otvorili Muzej u kome se čuvaju njegovi lični predmeti, naoružanje, ratna oprema i džip u kome je nastradao.

Mesna zajednica je, na inicijativu njegovih ratnih drugova,  2011. ustanovila tradicionalnu višednevnu manifestaciju „Dani komandanta Lešija“, a 2021. godine, na mestu iznad Velikog Trnovca, gde je poginuo, počela je, pa od vlasti zaustavljena izgradnja Memorijalnog kompleksa njemu u čast.

Danas u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa skoro da nema albanske kuće koja fotografijama, statuama ili na neki drugi način ne čuva uspomenu na Ridvana Ćazimija, koji je za njih bio i ostaje nacionalni heroj broj jedan.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Kod maloletnika u Surdulici pronađena droga