-1.4 C
Vranje
petak, januar 17, 2025
Prikaži još
    NaslovnaReč po rečIdu daniPRIČE RADOMANA IRIĆA IZ PRAGA: TEŠKO JE ODOLETI IZAZOVIMA ČEŠKE KUHINJE (06)

    PRIČE RADOMANA IRIĆA IZ PRAGA: TEŠKO JE ODOLETI IZAZOVIMA ČEŠKE KUHINJE (06)

    Prag sa 1,4 miliona stanovnika ove godine će ugostiti deset miliona turista, kažu vrlo utemeljene prognoze. Najviše će biti Nemaca i Engleza. Njih spremno čekaju nekoliko stotina hotela, restorana, brodova/restorana, pivnica, noćnih klubova i kafića, koji se s malim izuzecima, otvaraju u 10, a zatvaraju u 22 časa.

    „Niti je na sjeveru, niti je na jugu. Nije ni u zapadnoj, ni u istočnoj Europi, nego baš na sredini evropskog kontinenta, čemu i duguje svoje ime – Prag, glavni i najveći grad Češke. Zahvaljujući svojem jedinstvenom položaju na geografskoj karti, kroz istoriju se obogatio…“ zapisao je jedan savremeni turistički hodočasnik.

    Za pet dana, koliko se prosečno zadržavaju stranci u Pragu, svakodnevno su izloženi žestokim iskušenjima češke kuhinje čiji je glavni sastojak meso. Tamo ih čekaju konobari, koji po pravilu, svi do jednog, odlično govore engleski ili nemački, uz bakšiš koji ide i do 10 odsto od računa.

    Kako je Prag raskrsnica trgovačkih puteva, pored onih sa češkom hranom, ovde turiste čekaju nekoliko desetina restorana sa nacionalnim kuhinjama, čiji su vlasnici Kinezi, Filipinci, Turci, Francuzi, Italijani,Meksikanci, Brazilci, Indijci… i koji su po pravilu uvek puni.

    Ovde se priprema filipinska hrana
    Ovde se priprema filipinska hrana

    Najveći broj turista, ali i stanovnika Praga, doručkuju, ručaju ili večeraju u restoranima sa takozvanim dnevnim menijem – nešto slično našim ekspres restoranima. U njima, kako gde, gostima se nude od četiri do desetak-dvanaest jela. Stolovi su uglavnom snabdeveni QR kodovima, pa umesto da čekate konobara, mobilni telefon vam zamenjuje kreditnu karticu.

    QR kod zamenjuje konobara
    QR kod zamenjuje konobara

    Šta god da uzmete, sve je sveže, obimno i kvalitetno, a uz jelo krigla piva je skoro obavezna. Na jelo se čeka maksimalno pet minuta, a cene su veoma pristupačne: recimo, porcija junetine sa knedlama, dodacima i prelivima, naravno uz kriglu od pola litra piva, zavisno od mesta i reputacije restorana, staje 5-8 evra, dok je cena prosečnog obroka sa salatom i kolačima od 10 do 15 evra.

    Meksički ručak sa pivom 2.000 dinara

    No, kako svaka roba ima svog kupca, na drugoj su strani hoteli i restorani za Englesku i Nemačku klijentelu sa dubljim džepovima. U turističkoj sezoni i oni su krcato puni, a neki upućeni savremeni nomadi, internetom su mesta rezervisali nekoliko meseci ranije. Ručak ili večera u njima staju od 20 do 30 evra.

    Ogroman restoran u tržnom centru
    Ogroman restoran u tržnom centru

    A gde ćete i šta ćete jesti, posebno kako ćete se provoditi, to samo od vas zavisi. Pražani kažu da u ovom gradu ne postoje dva približno slična restorana. Svaki od njih ima svoju dušu, imidž, enterijer, jelovnik, repertoar, kvalitet, cenu …

    Radoman Irić

    Svi tekstovi objavljeni u rubrici “Reč po reč” predstavljaju stav autora i ne odražavaju stavove VOM-a. VOM ne odgovara za stavove iznete u ovoj rubrici.

    Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 61 6040777 (WhatsApp / Viber / Telegram).
    spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

    Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala VOM. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija "VOM" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.

    Popularno

    Raspisan konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture za 2025. godinu

    Gradsko veće grada Vranja raspisalo je Javni Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture za 2025. godinu. Cilј raspisivanja konkursa je da...