Prag sa 1,4 miliona stanovnika ove godine će ugostiti deset miliona turista, kažu vrlo utemeljene prognoze. Najviše će biti Nemaca i Engleza. Njih spremno čekaju nekoliko stotina hotela, restorana, brodova/restorana, pivnica, noćnih klubova i kafića, koji se s malim izuzecima, otvaraju u 10, a zatvaraju u 22 časa.
„Niti je na sjeveru, niti je na jugu. Nije ni u zapadnoj, ni u istočnoj Europi, nego baš na sredini evropskog kontinenta, čemu i duguje svoje ime – Prag, glavni i najveći grad Češke. Zahvaljujući svojem jedinstvenom položaju na geografskoj karti, kroz istoriju se obogatio…“ zapisao je jedan savremeni turistički hodočasnik.
Za pet dana, koliko se prosečno zadržavaju stranci u Pragu, svakodnevno su izloženi žestokim iskušenjima češke kuhinje čiji je glavni sastojak meso. Tamo ih čekaju konobari, koji po pravilu, svi do jednog, odlično govore engleski ili nemački, uz bakšiš koji ide i do 10 odsto od računa.
Kako je Prag raskrsnica trgovačkih puteva, pored onih sa češkom hranom, ovde turiste čekaju nekoliko desetina restorana sa nacionalnim kuhinjama, čiji su vlasnici Kinezi, Filipinci, Turci, Francuzi, Italijani,Meksikanci, Brazilci, Indijci… i koji su po pravilu uvek puni.
Najveći broj turista, ali i stanovnika Praga, doručkuju, ručaju ili večeraju u restoranima sa takozvanim dnevnim menijem – nešto slično našim ekspres restoranima. U njima, kako gde, gostima se nude od četiri do desetak-dvanaest jela. Stolovi su uglavnom snabdeveni QR kodovima, pa umesto da čekate konobara, mobilni telefon vam zamenjuje kreditnu karticu.
Šta god da uzmete, sve je sveže, obimno i kvalitetno, a uz jelo krigla piva je skoro obavezna. Na jelo se čeka maksimalno pet minuta, a cene su veoma pristupačne: recimo, porcija junetine sa knedlama, dodacima i prelivima, naravno uz kriglu od pola litra piva, zavisno od mesta i reputacije restorana, staje 5-8 evra, dok je cena prosečnog obroka sa salatom i kolačima od 10 do 15 evra.
No, kako svaka roba ima svog kupca, na drugoj su strani hoteli i restorani za Englesku i Nemačku klijentelu sa dubljim džepovima. U turističkoj sezoni i oni su krcato puni, a neki upućeni savremeni nomadi, internetom su mesta rezervisali nekoliko meseci ranije. Ručak ili večera u njima staju od 20 do 30 evra.
A gde ćete i šta ćete jesti, posebno kako ćete se provoditi, to samo od vas zavisi. Pražani kažu da u ovom gradu ne postoje dva približno slična restorana. Svaki od njih ima svoju dušu, imidž, enterijer, jelovnik, repertoar, kvalitet, cenu …
Radoman Irić