23.8 C
Vranje
utorak, 5 jula, 2022
NaslovnaReč po rečSreća na recept o trošku Zdravstvenog osiguranja

Sreća na recept o trošku Zdravstvenog osiguranja

U Srbiji se godišnje izda na recept, tačnije na teret sredstava Zdravstvenog osiguranja, više od 5.3 miliona kutija različitih lekova za umirenje.  U praksi to znači da te medikamente koristi svaka treća žena i svaki peti muškarac u Srbiji, a među njima je i sve više mladih.

Istraživanja među studentima pokazuju da skoro 20 procenata njih koristi sedative, naročito pred ispitne rokove.

Nema sumnje da ekonomska i društvena svakodnevnica u velikoj meri utiče na psihološko stanje ljudi, ali takođe ne treba zaboraviti ni da je u razvijenim zemljama EU takođe visok stepen (zlo)upotrebe sedativa. Iako se sedativi prepisuju na mišljenje specijaliste, gotovo da nema korisnika neke terapije a da u njoj nema nekog od sedativa.

Takođe, sve je veći porast redovnih korisnika alkohola, a među mladima je gotovo polovina probala  ili stalno konzumira alkoholna pića. Iako ni sedativi, a ni alkohol neće rešiti nijedan problem (već će najverovatnije prouzrokovati još nekoliko novih), veliki broj ljudi kaže „Ma, tako mi je lakše“. Ni finansijska situacija pojedinca ne igra veliku ulogu piju svi i sa malim primanjima, i bez primanja, a čini se da oni dobrostojeći čak i prednjače.

Virtuelna realnost, ili svakodnevnica, procenite sami.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

MURAL KOJI JE PODELIO VRANJE: Ne sudi već čovek budi

Čini mi se godinama već slušam ideju veterana da Vranje dobije mural posvećen ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu. Čula sam sledeće komentare “Muka mi je...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači