17.1 C
Vranje
nedelja, 3 jula, 2022
NaslovnaReč po rečSvadba, svadba

Svadba, svadba

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2018 godini je bilo za 23% više razvoda nego prethodne godine. U centralnoj Srbiji je taj broj veći za 11%, a na Jugu Srbije za čak 42%. Broj razvedenih brakova na 1000 sklopljenih je čak 213! Kao najčešći uzrok razvoda navedeni su nedostatak komunikacije, finansije, preljuba, alkoholizam i nasilje u porodici. Kod mladih bračnih parova najčešće razlike su oko finansija, zaposlenja, brige o deci ili porodice jednog od partnera.

Kako je statistika neumoljiva u svim sferama života (pa svi jedemo sarmu u proseku, – prim.), tako i ova životno-bračna statistika uopšte ne ide naruku ni državi, ni poslodavcima. Sve veći broj mladih planira – ili se sprema – da zbog nedostatka posla sreću potraži u zemljama EU ili „preko bare“. Retko ko od njih ima želju ili nameru da se vrati i da ovde započne porodični život.

Nije ni neka tajna da je najviše neženja u selima, naročito u siromašnijim krajevima. Danas kao da svi izbegavaju život na selu, pa je i devojkama iz takve sredine jedan od glavnih ciljeva – odlazak u grad, a još bolje u Beograd.

Ni moderan život i tehnologije, koje su prisutne gotovo u svim društvenim slojevima, ne pomažu mnogo ovoj bračno-strateško-nacionalnoj priči. Kaže jedna moja prijateljica „Joj, ovaj Viber i te tajne poruke, koliko se ljudi razvodi zbog toga.“ Nije daleko od istine.

Jedan političar (ne mogu da se setim koji) reče nedavno nešto u stilu „Džaba nam putevi i fabrike bez dece…“ Apsolutno je u pravu. Bez dece nemate u budućnosti ko da vam plaća porez, ko da stvara BDP kroz rad i potrošnju, pa ako hoćete – i ko da glasa.

A sad me izvinite, spremam se za svadbu, odavno nisam bio na nekoj – svadbe su ipak redak događaj….

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

MURAL KOJI JE PODELIO VRANJE: Ne sudi već čovek budi

Čini mi se godinama već slušam ideju veterana da Vranje dobije mural posvećen ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu. Čula sam sledeće komentare “Muka mi je...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači