VALENTINOVO U SRBIJI ??

148

„Što da vu kupim na devojku mi za Dan zaljubljenih?“, čuje se po čaršiji vranjskoj i ovih dana, nekoliko dana pred dan sv. Trifuna a ja ne mogu da verujem da osim nas, profesora, nema ko da ovoj zabludeloj deci i adolescentima zaljubljenim – najzad nekako objasni, da je Valentinovo (ili, kako ga nazivaju u Americi i Evropi – „Dan zaljubljenih“) katolički praznik i da je sv. Valentin, u stvari – kako se veruje, bio prvi biskup grada Terni.

Valentin je živeo u Rimu u doba kada je car Klaudije Gotski naredio da se njegovi vojnici ne smeju ženiti ili zaručivati, jer je mislio da se vojnici (kao oženjeni ili vereni muškarci), neće srčano boriti u njegovim ratovima, već će radije gledati da sačuvaju život kako bi ostali sa svojim porodicama. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više hteli vršiti sam obred venčanja.

Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije venčanja svih mladih parova koji su to želeli, sve dok ga vlasti nisu privele i bacile u tamnicu.

14. veljače – februara (veče uoči rimskog prolećnjeg blagdana Luperkalija) svećeniku Valentinu odrubili su glavu! Nedugo nakon smrti, narod ga je proglasio svecem.

I u redu! Nek čovek bude katolički svetac, nek ga svi katoličke vere u miru, sreći i blagostanju proslave s najvećom ljubavlju !

SREĆAN IM BIO!

ALI – dajte, ljudi, objasnite ovoj omladini srpskoj da ne „frlja“ pare na skupocene i bilo kakve „valentinske“ poklone – već da tog dana momci i devojke ZNAJU – DA JE 14. februar DAN SVETOG TRIFUNA U SRBIJI PRAVOSLAVNOJ i DA JE U PRAVOSLAVLJU SVEČANO ZAOKRUŽEN TAJ DAN, jer je Sv. Trifun, zaštitnik vinogradarstva i poljskih radova bio mučenik i svetac imajući i isceliteljsku moć a roditelji su mu bili veoma pobožni.

Rođen u trećem veku, živeo je u Kampsadi, u Frigiji, a sve svoje bogate darove kojima ga je car obasipao zbog njegove humanosti i lečenja bolesnih , svetitelj Trifun poklanjao je siromašnima… Trifun je bio siromašni guščar iz Frigije, obdaren isceliteljskim moćima koje su ga proslavile već u mladosti. U to vreme, Rimskim carstvom vladao je car Gordijan, čija je ćerka Gordijana tada izgubila razum.

Nijedan lekar, a pokušavali su mnogi, nije joj mogao pomoći.
Kada se raščulo po carstvu da Sv. Trifun ima velike moći, car ga je pozvao sebi i on je uspeo da mu izleči miljenicu. Car ga je višestruko darivao ali je Trifun sve razdelio siromasima!

Sv. Trifun je bio veliki pobornik Hristovog učenja i zbog toga je po odlasku cara Gordijana sa prestola bio proganjan, mučen i na kraju posečen mačem jer nije hteo da odstupi od svoje vere hrišćanske.

Ovog sveca najviše slave vinogradari jer se veruje da on uništava sve štetne insekte i bolesti koje napadaju vinovu lozu.

Na Trifundan se ponegde u vinogradima priređuju i ručkovi na koje se pozivaju i slučajni prolaznici, jer se smatra da će to domaćinu i celoj kući doneti sreću.
Kao svoju slavu, slave ga i gostioničari, i tog dana besplatno toče vino.
Mnogi ga slave kao Krsnu slavu i ο njemu su sačuvane mnoge priče.

Kažu, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, a ako je vedro – godina će biti sušna i nerodna.

Dakle, đaci moji i omladino srpska – imate vi svoj Dan ljubavi i ovde, a takav dan bi trebalo da vam je svaki dan!

SLAVITE SV. TRIFUNA!

Valentinovo poštujte, čestitajte ga srcem – ali ga i prepustite slavlju rimokatolika a okrenite se običajima našim pravoslavnim i negovanju tradicije pravoslavlja, pri tom poštujući i tuđe religije, nikad ne negiravši tuđe vere i običaje.

Jer….vidite, valjda, i sami – koliko je sve manje interesovanja za očuvanje naše tradicije, istorije i vere…

SVI DANI U GODINI SU DANI MIRA, LJUBAVI I MILOSRĐA, ne samo jedan!

Zato se tako i ponašajte.

Autor: Branka Marković