16 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiDruštvoLETNJI RASPUST: Mladi iz Vranja se usavršavaju, rade i rekreiraju

LETNJI RASPUST: Mladi iz Vranja se usavršavaju, rade i rekreiraju

Letnji raspust željno iščekuju svi srednjoškolci. Pored toga što leto koriste za odmor, imaju priliku i da nadoknade sve ono što nisu mogli da rade u toku školske godine. Srećom, letnji raspust traje dovoljno dugo da mogu da ga pametno iskoriste kombinujući rad i zadovoljstvo. Istraživali smo kojim aktivnostima će srednjoškolci upotpuniti slobodno vreme na letnjem raspustu.

Poslovi pomoću kojih mogu da zarade džeparac su zanimljiva i produktivna aktivnost. Osim toga što stiču radno iskustvo, upoznaju i veliki broj ljudi, stiču samopouzdanje, uče o vrednosti novca i prilagođavanju različitim situacijama. „Pored rukometnih treninga, na raspustu planiram da radim u kafiću i tako zaradim svoj džeparac za izlaske i bazen“, kaže Bogdan, učenik Tehničke škole.

Oni sa afinitetom i talentom za umetnost mogu posećivati likovne radionice, muzeje, galerije, pozorište, kako bi naučili nešto novo, dobili korisne savete i unapredili svoj talenat. Jedna od talentovanih srednjoškolki je Katarina, takođe učenica Tehničke škole.

U likovnoj radionici mi je prelepo. Našla sam društvo koje ima ista interesovanja kao ja, što mi mnogo znači. Družimo se, crtamo i čak posle radnog vremena likovne radionice provodimo vreme zajedno. Vesna koja vodi likovnu radionicu je jako prijateljski nastrojena i prijatna. Likovna vrši i pripreme za umetničke fakultete koje ću možda i pohađati – kaže Katarina.

Slobodno vreme na letnjem raspustu je odlična prilika za usavršavanje, unapređenje ličnih veština i proširivanja vidika. Na taj način mladi uživaju u onome što ih ispunjava. Jovanina ljubav je šminkanje. Ova učenica Ekonomsko-trgovinske škole kaže za VOM da će se upravo tokom raspusta posvetiti usavršavanju svog hobija.

Za vreme letnjeg raspusta ću da usavršavam svoju veštinu šminkanja. Srećna sam kada su devojke zadovoljne mojim radom i to mi daje podsticaj da budem što bolja – objašnjava Jovana.

Još jedan učenik Ekonomske škole, Marko, navodi da su njegova ljubav uvek bili automobili. On će za vreme raspusta raditi kako bi zaradio novac i sređivao svoje automobile.

Produktivne aktivnosti su veoma korisne za srednjoškolce. Ipak, omiljeni način za provođenje vremena su zabava i razonoda. To uključuje večernje izlaske sa prijateljima, odlaske na sladoled ili kafu, plivanje i sunčanje na bazenu, aktuelni su i sportovi poput fudbala ili košarke, neizbežno je i igranje igrica, gledanje filmova i serija…

Postoji mnogo načina da srednjoškolci provedu letnji raspust. Bilo posao ili zabava, nijedan od njih nije traćenje i „ubijanje“ vremena, jer kako kažu stručnjaci najvažnije je da oni budu zadovoljni i ispunjeni time što rade.

Veljko Ilić

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču