5.6 C
Vranje
utorak, 29 novembra, 2022
NaslovnaDruštvoPriča (o) ženiJelena Buhač Radojčić: Čuvajte uspomenu na Dijanu

Jelena Buhač Radojčić: Čuvajte uspomenu na Dijanu

U Vranju je danas  svečano otvoren mural u čast Diane Budisavljević, autora Stefana Stojanovića Sleša. Ovo je prvo obeležje u Srbiji posvećeno velikoj humanitarki, heroini ljudskosti, koja je drugi svetski rat provela tako što je spašavala decu iz zloglasnih logora u Jasenovcu. Crvenu vrpcu na svečanom otvaranju je presekla Jelena Buhač Radojčić, žena koja je preživela zloglasni logor zahvaljujući Diani Budisavljević.

Prema mojoj priči je napravljen scenario za film „Dara iz Jasenovca“ i verujem da mnogi nisu mogli da gledaju neke surovosti u tom filmu, ali verujte mi da je tamo u stvari bilo još pedeset puta gore. Iz tog pakla me je spasila Diana Budisavljević i za to joj večno hvala. Velika mi je čast što sam otvorila ovaj mural i hvala organizaciji Ženski solidarni front Vranja koja je sve ovo uradila. Čuvajte sećanje na Dijanu, na sve to što je učinila – rekla je Diana koja je u drugom svetskom ratu izgubila 87 članova svoje familije.

Diana Budisavljević je Austrijanka koja se udala za Srbina iz Zagreba, doktora Julija Budisavljevića. Koristila je svoje austrijsko poreklo i uticaj kako bi ulazila u logore odakle je odvodila decu na sigurno.

Svako dete koje je izvela, a bilo ih je između 12 do 15,5 hiljada (!!!), je zapisala u svoje sveske kako bi se po završetku vratila svojim roditeljima ili rođacima. Ipak, politika je umešala svoje prste, UDBA je zaplenila sve te sveske i sakrila ih. Svojevrsne kartoteke koje je vodila su otkrivene nedavno, u ovom veku. Dok se mnogi narodi diče osobama poput Diane i šire njihovo nasleđe kroz generacije, mi smo tek nedavno otkrili priču o ovoj „dobroj vili iz Insbruka“.

Zahvaljujući Ženskom solidarnom frontu Vranja lik i delo velike humanitarke će ostati upamćeno u našem gradu. Simbolično mural je otvoren na dan njene smrti.

Na ovaj dan nas je pre 43 godine napustila velika Diana Budisavljević. Njena velika dela je i danas nepoznanica za mnoge od nas. Vranje je danas postalo prvi grad u Srbiji koji će se pokloniti pred likom i delom ove velike žene – rekla je kratko, ali veoma emotivno Milica Anđelković Jovanović ispred Ženskog solidarnog fronta Vranja i pozvala sve okupljene da uveče posete i Humaniratni bal u Gradskom parku.

Mural je delo poznatog vranjskog umetnika Stefana Stojanovića Sleša. Za samo nekoliko dana je obavio čitav posao.

Iskreno nisam bio mnogo upoznat sa tim ko je Diana Budisavljević. Ipak, kada sam pročitao o tome šta je uradila i ko je ona… Nije mi bilo nimalo teško da za takvu ideju uradim ovaj mural iako je bilo malo vremena. Sama priča je veoma teška i potresna, ali i fascinirajuća, zato sam koristio i malo svetlije boje kako bi dao malo vedrine – rekao je popularni Sleš.

A Diana se po završetku rata vratila u rodni Insbruk. Na njenom grobu gotovo da nije bilo obeležja o njenom činu hrabrosti. U zla vremena, kada je bilo najteže biti čovek, ona je dokazala da se i to može iskrenim srcem, uprkos tome  što je doživela pretnje smrću, susretala se sa najgorim životnim scenama, doživela je tri nervna sloma samo tokom rata. Na kraju su joj oduzeli i svu evidenciju i gurnuli u zaborav sav njen trud.

Gospođa Jelena Buhač Radojčić je u Insbruku posetila večnu kuću večne Diane:

Poklonila sam joj se, jer drugo nisam ni mogla. Ona je spasila toliko života, toliko dece. Jedva smo uspeli da na njenom grobu dopišemo da je spašavala decu. I napomenuću, spašavala je samo srpsku decu, čak 12000 hilajda njih. Posle rata je, to se vidi na njenim fotografijama, bila je zauvek tužna jer nije uspela u tome da se deca vrate svojim roditeljima – rekla je baka Jelena.

Insbruk je grad koji je uvek na slikama posebno svetleo u svojim zimskim noćima. Zasigurno, zbog svetlosti koju je za sobom ostavila ova divna žena. Od večeras će i Vranje zasvetleti sjajem čiste dobrote i ljudskosti Diane Budisavljević

Tekst i foto: Bratislav Čukić

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane grada Vranja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

Kod maloletnika u Surdulici pronađena droga

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru