NaslovnaVestiDruštvoSvetski dan zdravlja u znaku medicinskih sestara i babica

Svetski dan zdravlja u znaku medicinskih sestara i babica

Institut za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, uz podršku Ministarstva zdravlјa Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije – Kancelarije za Srbiju, svake godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlјa, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlјa. Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlјa je: „Podržite medicinske sestre i babice”.

Svetski dan zdravlјa 2020. godine naglašava značajnu ulogu medicinskih sestara i babica u pružanju zdravstvene zaštite širom sveta i poziva na podizanje kapaciteta kako bi se obezbedila bolјa podrška zdravstvenom sistemu.

„U teškom trenutku kada se borimo sa najvećim izazovom po lјudsko zdravlјe u ovom milenijumu Korona virusom, zahvalna sam svojim kolegenicama za požrtvovanost i nesebičnu angažovanost u obavlјanju svojih redovnih i dodatnih vanrednih, dužnosti i obaveza svakog dana brinući o zdravlјu i bezbednosti pacijenata na svom radnom mestu ali i u porodici i društvu. Drage kolegenice i kolege, ponosna sam na sve vas u Zdravstvenom centru Vranje, u zemlјi i celom svetu.“ – kaže  Jasmina Ristić, glavna sestra Zdravstvenog centra Vranje i predsednica Nacionalne  asocijacije udruženja zdravstvenih radnika  Pčinjskog okruga .

Povodom Svetskog dana zdravlјa ove godine biće objavlјen prvi globalni izveštaj o sestrinstvu u svetu. Ovaj izveštaj će pružiti uvid u  sliku trenutnog broja medicinskih sestara i potreba za jačanjem radnih kapaciteta u cilјu jačanja zdravstvenog sistema. Izveštaj predstavlјa osnov za prikuplјanje podataka, dijalog i zagovaranje, dalјa istraživanja i ulaganja u zdravstvenu radnu snagu za buduće generacije. Izveštaj za babice biće pripremlјen tokom 2021. godine.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Svetomir Nikolić – Foto Džimi

Svetomir Nikolić zvani Džimi preminuo je od posledica korona virusa  u  svojoj 60. godini. Nikolić je rođen u Vranju 1961. godine, gde je završio i...

Nije teško biti čovek, majku mu