15.4 C
Vranje
ponedeljak, 26 septembra, 2022
NaslovnaDruštvoVELIKI heroji male zajedniceNENAD STOJILJKOVIĆ: Sećanjem se moramo boriti protiv kolektivne amnezije

NENAD STOJILJKOVIĆ: Sećanjem se moramo boriti protiv kolektivne amnezije

Džon V. Frotingam bio je dobrotvor iz perioda Prvog svetskog rata koji se pojavio kada je Srbiji, a naročito Vranju, bio najpotrebniji. Kroz svoj dobrotvorni rad spasio je živote brojnih vojnika i naših sugrađana.

Osim toga, pomagao je oko zbrinjavanja ratne siročadi i svoje donacije ulagao u obrazovanje te dece. Jedna od njegovih zaostavština u Vranju jeste Amerikanski dom.

Njegova dela su čini se ubrzo nakon njegove smrti pala u zaborav, a u razgovoru za VOM istoričar Nenad Stojiljković to pripisuje „kolektivnoj amneziji“.

To je takozvana kolektivna amnezija protiv koje možemo i moramo se boriti kolektivnim sećanjem, odnosno kulturom sećanja. Potrebno je stvoriti kolektivnu kulturu sećanja i na taj način da sve te divne pojedince otrgnemo iz zaborava i damo im zasluženo mesto u našoj istoriji kako bi dobili zasluženo mesto u kolektivnom sećanju. Ono što mi istoričari stalno potenciramo je da narod koji ne zna svoju prošlost, ne može da ima budućnost, odnosno oni koje ne pamte prošlost, osuđeni su da je ponovo žive – kaže Stojiljković.

On smatra da sećanje na prošlost i njeno negovanje jeste osnovni zadatak jednog naroda dok god taj narod postoji, ali kod nas se spoznaja prošlosti zasniva na nedovoljnoj informisanosti i poluistinama.

To nije kultura sećanja. Ona predstavlja poznavanje svoje prošlosti i svega dobrog i lošeg što pojedinci jednog naroda čine i štićenje tih pojedinaca od zaborava – dodaje profesor.

Što se tiče samog Džona Frotingama, nepravda učinjena prema njemu se lagano ispravlja. Naš sagovornik napominje da je već izašla knjiga koja govori o njegovom životu i dobročiniteljstvu, ali i pored toga potrebna je konstantna edukacija građana i podsećanje šta i ko je bio on, kako ne bi opet pao u zaborav.

Vranje zna i ume da se oduži domaćim, ali i stranim velikanima koji su pomagali. Ponekad to ide sporije nego što bismo želeli, ali primer dobre prakse je, recimo, to što Medicinska škola u Vranju ponela naziv po Izabeli Haton, škotskoj lekarki koja je u prošlosti mnogo pomogla Vranju i Vranjancima. Primera ima, samo treba biti dosledan u njihovom sprovodjenju – ističe Nenad Stojiljković.

Podsećamo da je nedavno ulica u Vranju ponela ime po ovom dobročinitelju, što je svakako korak ka formiranju kolektvnog sećanja, a ne amnezije.

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Anđa Stanojković

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane grada Vranja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...
vencanje-mlada-mladozenja

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji