-10.7 C
Vranje
subota, 22 januara, 2022
NaslovnaVestiDruštvoŽene nisu krive za nasilje koje im se događa!

Žene nisu krive za nasilje koje im se događa!

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Mreža Žene protiv nasilja izdala je saopštenje za javnost u kome se navodi da Žene nisu krive za nasilje koje događa u porodici.

Saopštenje prenosimo u celini:

Krivica za nasilje u porodici uvek je i samo nasilnikova. U više od 95 odsto slučajeva, počinioci nasilja u porodici su muškarci. Međutim, ne retko odgovornost u pojedinačnim slučajevima nasilja pripisuje se ženama uz navode da su, na primer, odećom, izgledom ili ponašanjem provocirale nasilje. Nakon što prijave nasilje, žene budu izložene dodatnom nasilju ili viktimizaciji, bilo da moraju više puta da ponavljaju iskaz o svom slučaju bilo zato što im oni koji treba da ih zaštite, ne veruju. Nepoverenju i sumnji da govore istinu od strane predstavnika i predstavnica institucija posebno su izložene višestruko diskriminisane žene, naprimer Romkinje, žena sa invaliditetom, žene sa izmenjenim psihičkim ponašanjem, žene koje su preživele psihološko i / ili seksualno nasilje u porodici.

Pozivamo državu da pitanju zaštite žena od nasilja u porodici pristupa s posebnom pažnjom, u skladu sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja prema žena i nasilja u porodici, da izradi i usvoji Strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama i uspostavi punu i odgovarajuću saradnju sa ženskim specijalizovanim organizacijama na zaštiti žena od nasilja u porodici.

Pozivamo medije da umesto senzacionalistički, o nasilju nad ženama izveštavaju na društveno odgovoran način. Ohrabrujemo novinare i novinarke da ne opravdavaju nasilnike opisivanjem kako su „uzorne komšije i domaćini“, već da istraže da li poseduju oružje, da li su i ranije vršili nasilje, da li su kršili zakonske mere i kazne, ako su im bile propisane.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Dušan Spasić

Čuveni hirurg iz Surdulice dr Dušan Spasić, koji je živeo i radio u Beogradu  preminuo je u svojoj 64.godini života. Rođen je 28. januara...

IN MEMORIAM: Branimir Bane Nedeljković

Zgažene ovce kod sela Pavlovac

IN MEMORIAM: Vladimir – Vlada Ranđelović