10.3 C
Vranje
ponedeljak, 5 decembra, 2022
NaslovnaVestiKulturaIzložba karikatura u finalu akcije "Sevap je merak"

Izložba karikatura u finalu akcije „Sevap je merak“

Karikatura je nastala u baroku ali se zahvalјujući tehnikama štampe, pre svega litografije, ksilografije i gravire u čeliku razvila tek u 19. veku u opšti oblik izražavanja koji je poznat i kao umetnički medijum. Za karikaturu se često kaže da je istina, a sinoć su Vranjanci mogli da uživaju u prvoj izložbi karikatura Radomana Irića, koja je finanlni događaj u akciji „Sevap merak“.

Ne  krije se istina samo u karikaturi, već i u vinu, pa je izložbena postavka u degustatorskom centru vinarije Aleksić izazvala oduševljenje okupljenih.

Sam autor izložbe Radoman Irić istakao je da je mnogo važnija stvar od izložbe činjenica, da iza nje stoji humanost.

Želim da kažem da je sama izložba u drugom planu, u prvom su dame iz Ženskog solidarnog fronta koje me oduševljavaju svojom humanošću i energijom. A ovo što sam uradio nisu klasične karikature, prikazao sam javne ličnosti Vranja, ali ne samo njih, već i one druge za koje sam smatrao da su se morale naći u mojim ilustracijama, a koliko sam u tome uspeo, prosudite sami, poručio je Irić.

Karikature su deo velike akcije „Sevap je merak“ u kojoj se prikuplja hrana za najsiromašnije Vranjance starije životne dobi.

U predivnom ambijentu Vinarije „Aleksić“, na neobičan način izložene su bile uramljene karikature javnih i drugih ličnosti iz Vranja koje otkupljene hranom.

Tokom akcije prikupljena su sredstva za lečenje Tijane Stojiljković iz Vranja, korisnice fondacije „Budi human“ i koja vodi bitku sa multiplesklerozom.

Ova mlada žena iako ima ogromnu podrku porodice i prijatelja upustila se u borbu za nemala novčana sredstva za lečenje u Rusiji.

Na izložbi je prikupljeno 28650 dinara koje su danas uplaćene na račun za Tijanino lečenje.

Nastup hora „Vera“, je dodatno ovo veče obogatio, jer su prisutni pored vina mogli uživati u njihovom nastupu koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

Oduzeta veća količina rezanog duvana

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru