19.9 C
Vranje
utorak, 9 avgusta, 2022
NaslovnaVestiKulturaNovi roman dr Srđana Tomića "Deca u magli"

Novi roman dr Srđana Tomića „Deca u magli“

Novi, treći po redu roman „Deca u magli“ izašao je ovih dana iz štampe u izdanju Udruženja književnika Vranja. Urednik knjige je Źikica Dimitrijević,  recenziju je radila Gordana Vlajić knjiźevnica a lekturu Ana Mitič Stośić .

Roman Deca u magli, pored književne vrednosti i dimenzije ima istorijsku i esejističku dimenziju. Radi se o odbrani Vranja 1915. godine od Bugara, kada su Vranje branila deca, gimnazijalci, ranjenici iz bolnice kao i starci, kopajući odbrambeni rov, šanac.

O tome je pisala i Politika 14. oktobra 1936.godine i podsetila na taj zaboravljeni podvig dece, koja ipak nisu odbranila grad ali su ušli u istoriju. No sa podosta zakašnjenja autor ovog romana ih vaskrsava kroz svoje likove, koji su plod fatazmagorije samog autora, koji na književni način dočarava taj trenutak, ne vređajući nikog. Istorija pretočena u književno delo, u dobro književno delo – kaže za VOM urednik Žikica Dimitrijević.

Dr Srđan Tomić, rođen 1961. godine u Vranju. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom gradu, a kasnije Medicinski fakultet, specijalizaciju iz dermatovenerologije i postdiplomske  u Nišu.

Ovo je njegov treći roman, nakon izuzetno uspešnih i odlično prihvaćenih i od strane kritike i od strane publike romana „Buđenje usnulog“ i „Milosrdni anđeo“ .

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Mladi Vranjanci spasili devojčici život

Nezgoda na bazenu kada je dvanaestogodišnja devojčica Teodora iz Vranja pala i izgubila svest imala je srećan epilog zahvaljujući učeniku sedmog razreda Petru Petroviću...

Konačno počinju radovi u Kosovskoj ulici