7.1 C
Vranje
nedelja, 5 decembra, 2021
NaslovnaVestiKulturaUmetnost kao beg od stvarnosti

Umetnost kao beg od stvarnosti

Globalna pandemija nije pokolebala umetnike širom sveta, da posustanu u svom stvaralaštvu. U nešto izmenjenim okolnostima i životnim uslovima, muzičari, slikari, kao i glumci rade i stvaraju.

Umetnost živi a njeni stvaraoci ne posustaju i u Vranju.  Akademska slikarka i voditeljka Likovne radionice Vesna Marinković Stanković kaže da pandemija jeste stvorila određene probleme, naročito kada je nastava u pitanju, ali ih nije pokolebala. Ona lično radi na novom ciklusu slika.

Neki umetnici bolje i više rade kad su suočeni sa krizom, pogotovu u vremenu sveopšte izolacije . Umetnici i inače žive u svojim ateljejima i ta samoća im je tada preko potrebna, kao i duševni mir. Svakako nema pravila i to je individualno. Ja stvaram stalno i imam kontinuitet, tako da sam stvorila veliki broj dela. Trenutno radim na novom ciklusu slika i radim minijature – kaže Marinković Stanković

Ona naglašava da nije mišljenja da je umetnost beg od realnosti, već svojevrsni istorijski svedok, jer se svako vreme beleži na slikarskim platnima.

 

Umetnici su itekako inspirisani svetom u kojem žive, kao i samim podnevljem. Naravno, i kad stvaramo dela koja su nadrealna ili apstraktna i ona nose odjek svega što nas okružuje. Svakako da umetnici nose i donose svetlost o estetiku, pa samim tim i ulepšavaju svet oko sebe – pojašnjava poznata vranjska umetnica.

Multimedijalna umetnica, Slađana Nedeljković koja pored slikarstva i književnosti često pravi izlete i u video produkciji, u načelu deli mišljenje sa umetnicom Marinković – Stanković.

U toku ove godine, manje sam pisala, a više slikala, i zaista ne znam tačan broj slika, već, ako bih se osvrnula iza sebe, primetila bih da su radovi po motivima heterogeni, po paleti homogeni i verujem time i prepoznatljivi. Motivi s Vranjske kaldrme privlače pažnju publike, koja je sada uglavnom na društvenim mrežama i šalje povratnu informaciju koja je pozitivna i dopadljiva – kaže Slađana Nedeljković.

Za nju je posebno zadovoljstvo što na taj način slike  ostavljaju trag i svedoče o vremenu grada za koji svi kažu da ima dušu.

Možda je to nekome beg od realnosti, međutim svi smo mi u nekoj oblasti ‘majstori’ tako da je i za samog stvaraoca veoma važno da taj kreativni proces traje kroz zadovoljstvo koje mu pruža to umeće, a onda se po prirodi stvari i kod publike oseti važnost, dubina i povezanost te priče koju umetnik želi da prenese. Ja lično taj proces nazivam – magija četkice – dodaje Slađana Nedeljković.

Uprkos, pandemiji u Vranju živi ne samo magija četkice, već i magija pisane reči. Podsećamo da su ljubitelji pisanog stvaralaštva posebno oduševljeni što je ovih dana izašao iz štampe novi roman dr Srđana Tomića.

Buy Me A Coffee

Popularno

BIZARNI POKUŠAJ RAZBOJNIŠTVA U PEKARI: Lažni bezbednjak pretio plastičnim pištolјем zbog...

Vlasnik pekare "Pionir", prijavio je juče da mu je u pekari bilo NN lice koje je nosilo pištolj crne boje oko pojasa i da...

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih