8.3 C
Vranje
četvrtak, 8 decembra, 2022
NaslovnaVestiKultura„Srce koje daje vredi dva srca“ promovisana monografija Kola srpskih sestara iz...

„Srce koje daje vredi dva srca“ promovisana monografija Kola srpskih sestara iz Kumanova

„Srce koje daje vredi dva srca“ moto je monografije Kola srpskih sestara iz Kumanova – „Jednom i sada“, predsednice Živke Hristovske, koja je prošle nedelјe promovisana u ovom gradu u Severnoj Makedoniji, piše Kumanovo news. Monografija predstavlјa istoriju udruženja, daje detalјan pregled njegovog rada u poslednjih 30 godina, ali i svih ostalih društveno-političkih zbivanja u regionu, koja su direktno uticala i na neki način diktirala humanitarne aktivnosti u udruženju.

Predsednica Hristovska nije krila zadovolјstvo što je monografija posle dve godine napornog rada tokom pandemije i nakon svih problema sa kojima se suočavala u prikuplјanju arhivske građe i obezbeđivanju finansijskih sredstava konačno ugledala svetlost dana.

U ove dve godine mnogo je toga bilo protiv nas, ali nismo oklevali da zaustavimo. Suprotno tome, to nas je motivisalo da radimo više nego što smo definisali da postignemo. Ovom monografijom prilažemo našu 30. godišnjicu i ostavlјamo trag istim generacijama u Kumanovu i šire. Dok smo prelistavali dokumente i dolazila do svega na čemu smo radili, zaklјučili smo da su u određenim situacijama naše mogućnosti ograničene. Znali smo da ako ne napravimo ovu monografiju i ovih 30 godina će biti zaboravlјeno, a dokumenti će ostati u nekom podrumu daleko od očiju javnosti – rekla je autorka Hristovska.

Promociji su prisustvovale članice udruženja Kola srpskih sestara iz Užica, Požarevca, Prokuplјa, Vranja, Niša i Subotice, koje su kroz svoja sećanja ispričale o posvećenosti i istrajnost svoje sestre Žiže da pomogne kada je najteže. Zahvalili su se i našim sugrađanima iz Kumanova, koji su u cilјu pomoći srpskom narodu tokom vojnih previranja učestvovali u mnogim humanitarnim akcijama, ali i lično putovali u gradove na akcije davanja krvi.

Rukovodstvo Kola nagradilo je srpske sestre povelјama i zahvalnicama za uspešnu saradnju sa pojedincima i organizacijama.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru