14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiKulturaVranje se vraća na Mlečni put

Vranje se vraća na Mlečni put

U sredu, 2. marta 2022. godine sa početkom u 18.30h, u sali Kulturno-obrazovnog centra Vranje (OKCE), biće održano naučno-popularno predavanje „Vranje se vraća na Mlečni put“ i promovisan prvi Priručnik o svetlosnom zagađenju u Srbiji.

Ove aktivnosti deo su projekta „Ekološka Supernova – popularizacija problematike svetlosnog zagađenja“, finansiranog od strane Centra za promociju nauke i Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Na predavanju će govoriti Dajana Bjelajac, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Univerzitet u Novom Sadu. “Naučnici procenjuju da preko 80% stanovništva naše Zemlje živi u uslovima svetlosnog zagađenja i da većina dece rođene početkom XXI veka nikada neće iskusiti prirodnu tamu i zvezdano nebo. Prekomerna i blještava veštačka rasveta ne zaklanja samo pogled na zvezde, nego drastično menja biološki ciklus brojnih životinja, pa i nas samih.

Na predavanju “Vranje se vraća na Mlečni put” prisutni će saznati šta je to svetlosno zagađenje i zašto je važno da vratimo zvezde u naše gradove”, stoji u najavi organizatora.

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču