DVERI: Mame nezadovoljne vranjskim Porodilištem

76

Srpski pokret Dveri, oglasio se saopštenjem za javnost u kome iznose detalje istraživanja o uslovima u vranjskom Porodilištu,u kome pozivaju nadležne na odgovornost.

Saopštenje prenosimo u celini:

Srpski pokret Dveri u Vranju dužan je da reaguje povodom informacije sa portala „Bebac „  o rezultatima velikog nacionalnog istraživanja: „ Kakva su nam  porodilišta”, u kome su učestvovale mame iz cele Srbije i koje su ocenjivale svaki segment boravka u porodilištu, od prijema do odlaska kući sa bebom u toku 2019 godine.

Prema rezultatima ovog istraživanja, mame koje su se porodile u porodilištu Zdravstvenog centra u Vranju su vrlo negativno ocenile kvalitet pruženih usluga i uslove boravka u njemu, tako da se ovo naše porodilište našlo na poslednjem mestu u Srbiji, u kategoriji tzv. Malih porodilišta. Posebno su loše ocenjeni : uslovi boravka ( 2,47 ), dostupnost lekara posle porođaja ( 2,46 ), podrška mami i bebi ( 2.60 ), podrška dojenju ( 2,87 ). To znači da su, u najvećoj meri mame zamerile na uslovima u kojima borave tokom i nakon porođaja, higijenskim uslovima i ishranom u porodilištu. Takođe, mame smatraju da su lekari i sestre u nedovolјnoj meri dostupni nakon porođaja i da nisu dobile adekvatnu podršku i savete u vezi sa dojenjem i ishranom svoje bebe.

Srpski pokret Dveri ukazuje još jednom na vrlo tešku situaciju u lokalnom zdravstvenom sistemu kojim upravlјaju neuki, neodgovorni i nekompetentni lјudi, kojima je jedini kvalitet slepa stranačka poslušnost i lojalnost. Možda to i ne bi bilo toliko značajno da ceh takve neodgovornosti i neznanja ne plaćaju naši najmlađi naraštaji kojima je itekako potrebna adekvatna nega. Očigledno je da naše sugrađanke zaslužuju mnogo bolјi i odgovorniji tretman u lokalnom porodilištu jer od toga zavisi i reproduktivno zdravlјe svih, bez obzira na stranačku pripadnost.

Srpski pokret Dveri u Vranju zahteva od Ministrarstva zdravlјa, ali i od organa lokalne samouprave, da se ozbilјno pozabave situacijom u porodilištu Zdravstvenog centra u Vranju i da zbog ovakvih loših ocena pozovu na odgovornost rukovodstvo ove zdravstvene ustanove koje nema vremena ili ne ume da se pozabavi pobolјšanjem i unapređenjem uslova za zaštitu reproduktivnog zdravlјa i zdravlјa najosetlјivijih kategorija našeg stanovništva. Ocenjujemo da je to rukovodstvo zapostavilo, da li iz neznanja ili svoje bahatosti, osnovne funkcije koje im nalažu stalnu brigu i odgovornost za zdravlјe građana, a posebno za zdravlјe žena i dece. Na žalost, preča im je stalna medijska prisutnost u stranačkim aktivnostima, kako u tzv. autobusima podrške tako i u pribavlјanju kapilarnih glasova umesto da se aktivno bave pravima naših sugrađana na zdravo roditelјstvo.