NaslovnaVestiPolitikaNarodnjaci pozivaju ljude da stanu u odbranu reke Pčinje

Narodnjaci pozivaju ljude da stanu u odbranu reke Pčinje

Opštinski odbor Narodne stranke iz Trgovišta pozvao je sve stanovnike ovog kraja da stanu u odbranu reke Pčinje i spreče izgradnju Mini hidro elektrane (MHE).

U saopštenju se navodi da je dolina reke Pčinje sa njenim pritokama, jedan od najlepših vodenih bisera, te da je zaštićena kao predeo izuzetnih prirodnih odlika na jugoistoku Srbije, što je na korak od statusa nacionalnog parka, od čega bi stanovnici Pčinje imali koristi. 

Aktuelna vlast u Trgovištu u saradnji sa pojedinciMa iz državnog režima, dala je saglasnost i dozvole za izgradnju na deset mini Hidro Elektrana na našoj vekovno netaktnutoj reci. Pored milenijumske prirodne ravnoteže, zbog ličnog bogaćenja pojedinaca u opštini Trgovište, nemerljivo se nanosi šteta koju izazivaju MHE, a dodatno preti katastrofa od izgradnje novih na reci Tripušnjici tačnije u Donjem Stajevcu gde su od pre neki dan već krenuli radovi – navodi se u saopštenju.

Narodnjaci još napominju da u MHE nema zapošljavanja jer sistemi rade automatizovano sa najviše jednim upošljenim za održavanje, a korist imaju vlasnici istih. Prema njihovim rečima meštani gube reke i ostaju im prazna korita jer voda odlazi u cevi. Sela i naselja uz reku ostaju bez ljudi, a mogućnost povratka mladih je minimalna jer neće postojati uslovi za život zbog narušenog ekosistema. Ogromnu koristi imaju samo investitori i ljudi bliski njima. 

Na kraju pozivaju sve meštane da stanu uz njih i odbrane reke Pčinje.

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...
COVID-19

16 pozitivnih na koronavirus u Pčinjskom okrugu