8.3 C
Vranje
petak, 9 decembra, 2022
NaslovnaVestiPolitikaPUPS traži državnu strategiju demografskog oporavka Vranja

PUPS traži državnu strategiju demografskog oporavka Vranja

Vranjski  PUPS  izrazio je  ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice  da  Vranju i  Pčinjskom okrugu, kako navode u saopštenju “dramatično preti demografska katastrofa”, zbog čega će preko svoje poslaničke grupe u Narodnoj skupštini insistirati da se sačini državna strategija ekonomskog oporavka i razvoja vranjskog kraja.

Prema  navodima u saopštenju koje je potpisao predsednik Gradskog odbora Gradimir Jovanović, realna je prognoza  demografskih stručnjaka da će na redovnom popisu 2021. godine  broj stanovnika u Vranju pasti  ispod 50 000, a u Pčinjskom okrugu ispod  200 000.

Drugim rečima  za dve decenije  izgubljeno oko 40  hiljada duša. Upravo, koliko je poslednjih decenija prošlog veka  bilo zaposleno samo u vranjskoj privredi    gde  su posao  dobijali  i stručnjaci  iz cele ondašnje države, Jugoslavije. Međutim, neoliberalne promene  divljeg kapitalizma koje su usledile, umesto očekivanog boljitka, potpuno su  devastirale i osiromašile ovaj  grad i čitav kraj  odakle se sada masovno odlazi u pečalbu, najčešće  na put bez povratka – kaže Jovanović.

Gradski odbor PUPS –a, traži od države  da preduzme  dodatne, pojačane  mere za otvaranje perspektive ovog kraja,  kako bi se ovde, u samom jezgru Balkana, sačuvalo srpsko stanovništvo, “jer bez naroda ovo područje će biti otvorena kapija  za  već  snažno ispoljene i one prikrivene  separatističke  pretenzije  prema  jugoistoku  Srbije”.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru