14.3 C
Vranje
subota, 24 septembra, 2022
NaslovnaReč po rečDa li su Vranju potrebni Dani Vranja

Da li su Vranju potrebni Dani Vranja

Bez ideje da ikoga uvredim, što bi rekla današnja omladina da mračim i smaram, želim otvoreno da pitam sve vas koji ste izdvojili minut dragocenog vremena i čitate ovaj tekst „Da li su Vranju potrebni Dani Vranja“.

Svojevremeno sam se sa, u ovom trenutku ex gradonačelnikom Vranja, propisno raspravljala oko ove teme. Moji argumenti su bili jasni, postoje drugi prioriteti (pozorište, bioskop, rupe na ulicama) on mi je odgovorio sve u svoje vreme, narodu je potrebna i zabava.

Izraz „Hleba i igara“ potiče iz satirične pesme rimskog pesnika Juvenala s početka 2. veka. On se u pesmi  žali na apatiju Rimljana, koji su zahvalјujući podeli besplatnog hleba i sve većim interesovanjem za gladijatorske igre i druge javne spektakle u organizaciji države, izgubili svaki interes za politiku i brigu o javnim stvarima, odnosno prepustili je vladarima i njihovim birokratskim rešenjima.

Eto, ja se sada osećam kao u 2. veku, što razmišljam o tome. Milionske sume novca će se potrošiti za predstojeću manifestaciju. Nisam ja neko ko treba da se pravi pametan i govori o tome gde bi ti milioni gradskih novaca bili primenljiviji, ali sa druge strane to mi sve više liči na ono krajnje nedomaćinsko ponašanje koje podrazumeva prazan frižider, ali obavezno skup auto parkiran u garaži.

Sa druge strane, krajnje je nebitno ko će i koliko para primiti za svoj nastup. Ja sam mišljenja da ljudi zarađuju onoliko koliko vrede i koliko sebe cene. To što je pevaljka Dragana Mirković nekome šund je jedno jer ima i onih koji u njoj vide zvezdu. To što je promocija knjige Jelene Bačić Alimpić za nekoga glupost, za mnoge je nešto što jedva čekaju.

Narodu se ne može ugoditi, ukusi i afiniteti su različiti, ali ono što mene brine je da li nam treba skup auto u garaži, kad nam je frižider prazan. „Duševna hrana“, koja nam se nudi je brza hrana, Vranjancima je potrebna dugoročnija zdrava ishrana, ne tako skupa recimo da dobijemo bioskop, da konačno imamo knjižaru u gradu, da nam pozorište nije godinama zgarište, pa kad eto sve to imamo onda imamo i mogućnost da biramo, jer su svi srećni i zadovolj(e)ni. Dragana Mirković će pevati svojoj publici, ali će i oni koji vole „drugačije note“ moći da zadovolje svoje potrebe.

Imam utisak da se svaka vlast plaši da bude ta koja će staviti tačku na nešto što ničim izazvano ima prefiks „kulturna“ ispred manifestacija. Bolje je štedeti na dodeli gradskog priznanja nego na pevaljkama.

Na kraju ću samo kazati, druže pesniče iz 2. veka nisi ni slutio da će tvoji ironični stihovi biti krilatica mnogih vlasti, ne samo u ovom malom Vranju od koga je država davno digla ruke već u celom svetu….

I zbog toga dajte ljudima ono što im treba, „hleba i igara“, oni će već umeti da vas nagrade i kažu hvala na izborima, pa kom obojci kom opanci.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu