12 C
Vranje
subota, 23 oktobra, 2021
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Četiri dana, tri incidenta (24.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Četiri dana, tri incidenta (24.deo)

U petak 25. februara 2000. godine, dogodila se prva eksplozija u Bujanovcu. Oko 20:15 časova, u strogom centru grada, podmetnuta eksplozivna naprava je uništila Kotlarnicu preduzeća „Komunalac“, koja je zagrevala poslovni prostor svih firmi i nekoliko stotina stanova. Ovo je, od početka incidenata, bila prva akcija naoružanih Albanaca u samom gradu. Uznemireni građani ostali su na gradskom trgu do u kasno u noć.

Sutradan su pripadnici OVPMB, u selu Končulj, iz zasede napali vozilo MUP u kome je bila policijska patrola. U žestokom obračunu poginuli su policajac Slaviša Dimitrijević (27) iz Vranja i Fatmir Ibiši (37) iz sela Ugljare kod Gnjilana, jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). U ovom napadu teške povrede su zadobili policajci Dragan Filipović (30), Srećko Radivojević (26), Goran Dimčić (29) i Goran Božidarević (24). Filipović je prebačen na Vojno medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, gde je preminuo posle 40 dana lečenja.

Naoružani Albanci često nisu birali koga će, kada i gde napasti. Tako su, 29. februara 2000. godine, nešto posle 12 časova, na putu Lučane – Dobrosin, opština Bujanovac, iz zasede napali vozilo Ujedinjenih nacija, na kome je bila vidno istaknuta UN zastava. Zahvaljujući činjenici što su međunarodni posrednici bili u bezbednom – oklopnom vozilu, u ovom napadu nije bilo žrtava. Francuz Marsel Grogan i Rus Vladimir Azarov zadobili su lakše povrede. Posle napada komanda OVPMB izvinula se za ovaj „nesporazum“.

Halimi, lider Albanaca u zatvoru – pesnik Hiseni oslobođen

Sevdailj Hiseni
Sevdailj Hiseni

Posle 11 ročišta, Opštinski sud u Preševu je, 29. marta 2000. godine, proglasio krivim Rizu Halimija, predsednika opštine Preševo, bez sumnje albanskog lidera broj 1. na jugu Srbije. Kaznom zatvora u trajanju od tri meseca, uslovno na godinu dana, Halimi je osuđen zato što je 7. avgusta 1998. godine, „ometao ovlašćeno službeno lice OUP Preševo… u održavanju javnog reda i mira, narušenog održavanjem neprijateljskog javnog skupa građana albanske nacionalnosti…“. Postupak po žalbi je okončan potvrđivanjem prvostepene presude.

Iste godine uporedo je, pred organima pravosuđa, tekao proces protiv albanskog pesnika Sevdailja Hisenija iz Velikog Trnovca, zbog krivičnog dela iz člana 100. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srbije. Ni posle 25 pokušaja, 3. marta 2000. godine, Opštinski sud u Bujanovcu nije uspeo da optuži pesnika. Hiseni je najpre bio kažnjen 1994. godine, zato što je rasturao časopis na albanskom jeziku „Jehona“. Kada je to rešenje ukinuto, Centar resora Državne bezbednosti iz Vranja, protiv Hisenija je podneo krivičnu prijavu zbog objavljene pesme „Sa šajkačom u Evropi“ iz satirične zbirke „Kad ti se sreća nasmeši“, u kojoj je „javno izložio poruzi srpski narod“. Slučaj je okončan posle šest godina, zbog nastupanja zastarelosti.

Sevdailj Hiseni, je rođen 24. marta 1959. godine u selu Pribovce, opština Bujanovac. Diplomirao je na Univerzitetu u Prištini, na smeru albanska književnost 1982 godine. Postdiplomske studije je završio takođe u Prištini. Na birou za zapošljavanje na posao je bezuspešno čekao 20 godina. Bio je aktivista Odbora za ljudska prava. Posle izbora prvih višestranačkih lokalnih izbora 2002. godine, izabran je za predsednika Skupštine opštine Bujanovac.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

Tamara Grujić i ekipa njene emisije sređuju dom porodice iz Trgovišta

Poznata TV voditeljka Tamara Grujić i ekipa emisije „Radna akcija sa Tamarom“, od nedelje, sedam dana će boraviti u opštini Trgovište u svojoj dobro...

Fabrika Hanibal proširuje tim saradnika