25.4 C
Vranje
utorak, 17 maja, 2022
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Iste noći podmetnute eksplozije u centru Bujanovca i Preševa...

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Iste noći podmetnute eksplozije u centru Bujanovca i Preševa (25.deo)

U sredu, 21. juna 2000. godine, oko 01:05 časova, pored zida zgrade  Skupštine opštine Bujanovac, u kraćem razmaku, eksplodirale su dve eksplozivne naprave velike razorne moći. Od posledica eksplozije, teže povrede je zadobio policajac Slobodan Mihajlović, dok je na zgradi i parkiranim automobilima, pričinjena velika materijalna šteta. Eksplozija je probudila i uznemirila stanovnike Bujanovca, zbog čega su mnogi jutro dočekali na nogama. Posle one od 25. februara, ovo je druga podmetnuta mina na gradskom području Bujanovca.

Samo jedan sat posle ove eksplozije, snažna detonacija je probudila stanovnike strogog centra Preševa. Eksplozivna naprava, velike razorne moći, pričinila je ogromnu materijalnu štetu na zgradi Opštinskog suda. Istražni organi su iste noći, ispod klupe pored zgrade SO Preševo, pronašli minu koja je trebala da eksplodira tog jutra u sedam časova. Zahvaljujući brzoj intervenciji policije, sprečena je nova eksplozija u Preševu.

Oteti poslednji Srbi iz Malog Trnovca

Mali Trnovac
Mali Trnovac

U zoru 21. juna 2000. godine, pripadnici OVPMB su, u Malom Trnovcu kod Bujanovca, oteli jedine srpske stanovnike u selu – starca Vladu Miletića (1920) i njegovu neudatu kći Persu (1945). Tokom istrage, policija je u njihovoj kući na više mesta pronašla tragove krvi i čaure od metaka. Njihova tela nikada nisu pronađena.

Istoga dana oko 550 stanovnika sela Mali Trnovac, bojeći se policijske odmazde, napustili su svoje domove i prebegli na Kosovo. Tri dana kasnije nekoliko njih se vratilo, ali su ih u selu dočekali desetak policajaca, koji su ih zlostavljali i udarali, da bi ih potom odveli u bujanovački UOP gde su dali izjave o nestanku Miletića.

Zahvaljujući svedočenju jedne od kćeri Vlade Miletića, koja je rekla da „ne veruje da su njenog oca i sestru ubile komšije Albanci iz Malog Trnovca, jer su ih stalno pomagali“, sutradan su oslobođeni Avnija i Sejdije Jakupi, Nedžmedin Sopi i Šemsi Salihu. Peti osumnjičeni meštanin, Halim Beriša je prebačen u niški zatvor.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...

Pronađen leš na pruzi u mestu Đelinci