11 C
Vranje
nedelja, 17 oktobra, 2021
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Nacionalni savet Albanaca u konstantnom sukobu s Beogradom (49.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Nacionalni savet Albanaca u konstantnom sukobu s Beogradom (49.deo)

Nacionalni savet albanske nacionalne manjine (NSANM) je jedan od 23 nacionalna saveta koji deluju u Srbiji, a sedište mu je u Bujanovcu.

Nacionalni savet je organizacija kojoj se, u skladu sa zakonom, poveravaju određena javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma. Sve to radi u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima.

Ovakav delokrug rada Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, ali i preostalih 22 nacionalna saveta, određen je Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Prvi izbori za NSANM u Bujanovcu, Preševu i Medveđi održani su 6. juna 2010. godine. Na čelu tog prvog Nacionalnog saveta, od 3. jula te godine, bio je Galip Bećiri, profesor iz Velikog Trnovca. Savet je, proporcionalno broju pripadnika albanske nacionalne zajednice,zajednice, imao 29 članova.

Međutim, 2012. godine, Albanci juga Srbije su bojkotovali popis stanovnika. Broj upisanih građana – Albanaca u popisne liste, odrazio se na broj članova novog Saveta (15), koji su izabrani oktobra 2014. godine. Što je najgore, u tom odnosu je smanjen priliv sredstava za finansiranje ovog tela.

To je bio razlog da novoizabrani članovi Nacionalnog saveta i predsednik Jonuz Musliu, poprilično poremete odnose sa službenim Beogradom – Vladom Srbije, njenim organima i telima.

Posle smrti Jonuza Musliua (18. 01.2018. u Turskoj), na mestu predsednika nasledio ga je Šukri Imeri, kadar iz njegove partije Pokreta za demokratski progres (PDP).

Na poslednjim, trećim izborima za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine 4. novembra 2018. godine, pobedila je lista Partije za demokratsko delovanje (PDD), pa je 26. novembra za predsednika izabran Ragmi Mustafa, šef odborničke grupe ove partije.

Imenovanju Mustafe na ovu funkciju prethodio je koalicioni sporazum PDD sa Demokratskom partijom Albanaca (DPA) iz Preševa. Inače, na ovim izborima u Poseban birački spisak bilo je upisano 35.662 pripadnika albanske nacionalne manjine.

Broj članova Saveta ostao je isti – 15, a promeniće se na 29 tek posle popisa stanovnika Republike Srbije, koji je zakazan za oktobar ove godine i pod uslovom da Albanci ponovo ne bojkotuju ovaj veliki državni posao.

Zbog ukupnog položaja albanske nacionalne zajednice u Srbiji, a posebno posle srpsko-albanskog sukoba 2000. godine, ovaj Nacionalni savet i njegov predsednik su u konstantnom sukobu sa institucijama države i njihovim predstavnicima na svim nivoima.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

Provera antitela uz uput od izabranog lekara

Svi zainteresovani građani od danas 13. oktobra mogu besplatno proveriti nivo antitela, bez obzira da li su bili zaraženi ili ne virusom Covidom 19. Testiranje...

Izdaje se lokal u Vranju