26.1 C
Vranje
utorak, 17 maja, 2022
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Prvi lokalni višestranački demokratski izbori (47.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Prvi lokalni višestranački demokratski izbori (47.deo)

U Bujanovcu, Preševu i Medveđi, 28. jula 2002. godine, održani su prvi lokalni demokratski, višestranački i vanredni izbori na osnovu novog Zakona o lokalnoj samoupravi. Na tim istorijskim izborima, građani su neposredno birali predsednike triju opština i odbornike u skupštinama opština.

U Bujanovcu, za predsednika opštine, građani su izabrali diplomiranog pravnika Nagipa Arifija, kandidata Partije za demokratsko delovanje (PDD). On je, sa 11.399 odnosno 53,18 odsto glasova, pobedio profesora Novicu Manojlovića, kandidata „Koalicije za Bujanovac“, koji je osvojio 45,35 odsto glasova upisanih birača.

Nagip Arifi prvi Albanac u istoriji na mestu predsednika opštine Bujanovac
Nagip Arifi prvi Albanac u istoriji na mestu predsednika opštine Bujanovac

U Preševu su, za mesto predsednika opštine, kandidati bili profesor Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) i mašinski inženjer Rami Zuljfiju, direktor preduzeća „Metal“. Halimi je pobedio u drugom krugu sa 58,8 odsto glasova birača.

U Medveđi je za predsednika izabran Slobodan Drašković, član Demokratske alternative (DA), kandidat „Koalicije za Medveđu“, inače dotadašnji predsednik SO.

Na izbore za lokalni parlament u Bujanovcu od upisanih 37.058 birača, izašlo je 21.431 ili 57,83 odsto. Od ukupno 41 mesta u lokalnom parlamentu, odborničke mandate osvojili su:

  • Partija za demokratsko delovanje (PDD), 13 (29,34 odsto glasova);
  • Koalicija za Bujanovac, 12, (26,48);
  • Grupa građana Sevdailj Hiseni , osam (16,99);
  • Srpska „Koalicija za opstanak“ N. Tasić, N. Mitrović, pet;
  • Partija za demokratsko ujedinjene Albanaca, dva i
  • Grupa građana „Trajko Trajković“ jedan.

U Preševu je, u biračkom spisku bilo 28.046 upisanih birača. Glasalo je 14.595 ili 52,04 odsto. Izborne liste su ovako podelile 38 odborničkih mesta:

  • Partija za demokratsko delovanje (PDD) 19;
  • Partija za demokratsko ujedinjenje Albanaca (PDUA) 11;
  • Pokret za demokratski progres (PDP) pet i
  • Srpska „Koalicija za Preševo“ tri.

Lokalni izbori za ove tri opštine bili su višestruko važni. U tu svrhu bio je primenjen novi Izborni zakon, pa je umesto dotadašnjeg većinskog, uveden proporcionalni sistem izbora odbornika u skupštinama opština. Ovim je ukinuta dugogodišnja dominacija lokalnih Srba, koji stvaranjem neproporcionalnih izbornih jedinica, stvorili sistem apsolutne dominacije nad Albancima.

Iako je i popis stanovništva iz 2002. godine pokazao da Albanci u Bujanovcu čine većinu od 56 % stanovništva u opštini, oni su u lokalnoj skupštini mogli da imaju najviše 12 odbornika. Jer, tadašnja Odluke o izbornim jedinicama, omogućila je da srpsko naselja sa 130 birača ima jednog odbornika, koliko i Veliki Trnovac sa 2.100 birača.

Proporcionalni izborni sistem je razbio ovu decenijsku dominaciju i stvorio mogućnost da se stranke Albanaca prvi put izbore za većinu od 23 od ukupno 41odborničkih mesta u SO Bujanovac. Od tada, albansko stanovništvo je proporcijalno predstavljeno u lokalnoj vlasti ove tri opštine.

Ovakvi rezultati izbora izazvali su gnev Srba iz Bujanovca koji su se okupili ispred zgrade SO čim su oni saopšteni. Za skromne izborne rezultate, oni su optužili Koordinaciono telo i Nebojšu Čovića . Zato su, tokom protesta počeli sa prikupljanjem potpisa kojima traže ponavljanje izbora na svim mestima i smenu Čovićevu smenu.

Ubrzo je ipak Opštinska izborna komisija (predsedavao je Zoran Jovanović), zvanično  saopštila da je Nagip Arifi, kandidat PDD-a, sakupio više glasova od Novice Manojlovića, kandidata „Koalicije za Bujanovac“ i tako je postao prvi Albanac – predsednik ove opštine, ka i da su albanske liste za lokalni parlament osvojile 23, a srpske 18 odborničkih mesta.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...

Pronađen leš na pruzi u mestu Đelinci