6 C
Vranje
utorak, 29 novembra, 2022
NaslovnaReč po rečPradedovi Moravci ili zašto smo danas sirotinja?

Pradedovi Moravci ili zašto smo danas sirotinja?

Nekako  u vreme obeležavanja početka Prvog svetskog rata i napada na Srbiju, praunuci junaka Moravske divizije, njih oko 1.200 u Vranju, dobili su otkaze u kapitalističko – fašističkom projektu zvanom “Geoks i srpska država”.

Možda ova činjenica  ne bi bila tako poražavajuća, da ovo nisu potomci onih koji su svoje kosti postvaili u temelje države Srbije, dok sa druge strane, tom istom državom decenijama unazad upravljaju oni čiji su pradedovi nosili neke druge uniforme, samo ne srpske, krojeći sudbinu sirotinji koja je ostala iza svega što je moglo u Prvom svetskom ratu da izgine. 

No da pojasnim malo, zašto je sve to tako i zašto sebi dajem za pravo da ovako govorim.

Moravska divizija je jedna od najslavnijih jedinica srpske vojske, koja je popunjavana ljudstvom sa juga Srbije. Moravska divizija je prva jedinica koja je došla na Krf i prva ga napustila, krećući u oslobođenje domovine. Jedna je od najodlikovanijih jedinica srpske vojske. 

U svom sastavu imala je Prvi pešadijski puk, poznat kao Vranjski, zatim Drugi pešadijski puk, ili kako su ga neprijatelji zvali Gvozdeni  i Treći puk iz Pirota. 

Moravska divizija dobila je najviša ratna odlikovanja, jedina je u svom sastavu imala žene i bila srce Vojske Kraljevine Srbije. 

O uspesima, junaštvu i slavi mogla bih do jutra da pišem, ali to nije poenta ovog teksta.

Pradedovi Moravci, a moji sa majčine strane se nisu vratili iz Velikog rata, a sa očeve jesu, kao da su u decenijama koje su usledile NAMERNO KAŽNJENI za svoje podvige. 

Namerno ili slučajno, krajevi iz kojih su regrutovani vojnici za Moravsku diviziju dočekali su 100 godina od oslobođenja kao najnerazvijeniji u Srbiji.

Dodaću i da su Nesvrta i Lipovac, planinska sela kod Vranja, odakle su mi pradedovi sa majčine strane, dobila struju tek osamdesetih godina prošlog veka, posle smrti „najvećeg sina“ južnoslovenskih naroda.

Nepravda koja boli, nepravda koja je ispraznila sela, odakle su pre više od jednog veka krenuli srpski seljaci u rat.

Takođe, pre 22 godine, u odbrani Kosova i Metohije, najviše je bilo praunuka vojnika Moravske divizije, koji su opet pokazali kako su geni čudo.

Znam da bi ovi naši krajevi sigurno bili bogatiji, razvijeniji, da pre jednog veka svaka kuća nije dočekala barem po dva vojnika iz rata.

I danas su, praunuci tih junaka prva linija odbrane Srbije. Oni su na braniku otadžbine, dok Srbiju vode oni čiji su pradedovi nosili plave uniforme.

Nepravda!!! 

I da, danas su praunuci junaka Moravske divizije, njih oko 1.200, među kojima su i oni koji su branili SRJ pre 22 godine, na ulici, bez posla, sirotinja, za koju državu Srbiju boli uvo, osim u prikupljanju  dnevnopolitičkih poena. 

Često se pitam kako bi pradedovi Moravci, ali i svi ostali u srpskoj vojsci od Balkanskih ratova pa dalje, postupili da su znali šta će nam kao pobednicima prirediti u sopstvenoj zemlji?

Slađana Tasić, rođena Ilić, praunuka junaka Moravske divizije

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 KOMENTAR

1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prohor
Prohor
Gost
1 godina pre

Da je bilo pameti pa da se narod tamo opredelio za Bugarsku, ne mnogo, ali bi bilo bolje.

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

Kod maloletnika u Surdulici pronađena droga

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru