NaslovnaVestiDruštvo28 referata na međunarodnom skupu„Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom...

28 referata na međunarodnom skupu„Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu“

Na dvodnevnom Međunarodnom naučnom skupu  „Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu“, koji je nedavno održan u Vranju izloženo je ukupno 28 referata kojima su u tematskim celinama u dve sesije prvog dana, i jednoj sesiji drugog dana skupa, obrađena i predstavlјena raznovrsna pitanja iz istorije, istorije umetnosti, bogoslovlјa, istorije književnosti i drugih društveno-humanističkih nauka.

Veliko duhovno nasleđe, utkano u identite južne Srbije, Stare Srbije i Srpske pravoslavne crkve u celini koje se gotovo jedan milenijum svijalo oko molitvenog poštovanja svetog oca Prohora Pčinjskog, razmatrali su naučnici iz Srbije, regiona i inostranstva.

Prvi dan naučnog skupa započeo je u manastiru Sv. Oca Prohora Pčinjskog 25. septembra arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop vranjski g. Pahomija pod duhovnim okrilјem  „Svetog Starca“, kako pčinjskog podvižnika XI veka nazivaju u srpskom narodu Pčinje i okolnih oblasti. U nastavku su održana tri plenarna predavanja i dve sesije na kojima je izloženo ukupno 22 referata koji su sagledavali raznolika pitanja iz istorije, kulture i tradicije vezane za manastir Prepodobnog Prohora u hronološkom rasponu od XI do XXI veka.

Drugog dana Međunarodnog skupa, rad se nastavio pod svodovima Svepravoslavnog centra „Prepodobni Justin Vranjski i Ćelijski“ u Vranju, putem video linka gde su se uklјučili oni saradnici iz inostranstva koji usled okolnosti izazvanih aktuelnom globalnom epidemijom nisu bili u mogućnosti da fizički prisustvuju konferenciji.

 

Učesnici naučnog skupa su preispitali stara saznanja o vremenu života i rada  Prohora Pčinjskog, o nastanku njegovog kulta, o ktitorima manastira – romejskom caru Romanu IV Diogenu i srpskom kralјu Stefanu Milutinu, o značaju obnove manastira u XIV veku u svetlu procvata isihazma na Balkanu, o zastuplјenosti Prohorovog poštovanja i pomena u kulturi .

Međunarodni naučni skup „Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu“ nije samo ovekovečio istoriju i kulturno i duhovno predanje ove vekovne svetinje srpskog naroda, već je na praktičan način, kroz međunarodnu saradnju naučnika najvažnijih društveno-humanističkih disciplina pokazao i demonstrirao potrebu povezivanja i interdisciplinarne saradnje, čime se na najbolјi način mogu dati novi naučni rezultati i produbiti naša saznanja o složenim istorijskim i kulturnim procesima.

U toku 2021. godine, rezultati Međunarodnog naučnog skupa „Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu“ biće publikovani u zborniku sa naučnog skupa, čime će naučni rezultati prezentovani na samom skupu biti dostupni i široj društvenoj i naučnoj javnosti ne samo u Srbiji već i u regionu.

Buy Me A Coffee

Popularno

VELIKI POŽAR U NASELJU RAŠKA: Gori kuća!

U naselju Raška večeras je izbio požar, javljaju naši reporteri, a sudeći prema prvim informacijama gori kuća. Požar je izbio na krovu kuće u...

HAPŠENJE ZBOG DROGE: Akcija „Gnev“ u Vranju

Predavanje na temu Glumačka pedagogija u Srbiji