Zasedao organizacioni odbor za obeležavanje velikih jubileja manastira Prohor

99

Na dan Prepodobnog Prohora Pčinjskog 1. novembra  u manastiru Prohor Pčinjski održana je sednica Organizacionog odbora za obeležavanje 950 godina od osnivanja manastira i 700 godina od obnove manastira  Prohora Pčinjskog.

Eparhija Vranjska saopštila je da je na sednici  konstituisan Organizacioni odbor za obeležavanje koji broji 45 članova, a članovi Organizacionog odbora su pored Episkopa vranjskog Pahomija koji je predsednika  Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski G. G. Jovan, Nikola Selaković, Generalni sekretar Predsednika Srbije,Vladan Vukosavlјević, Ministar kulture, Mileta Radojević, Direktor Uprave za saradnju  sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde.

Članovi odbora su i predstavnici Srpske Akademije nauka i umetnosti, Matice Srpske, Vojske Republike Srbije, Filozofskog, Pravnog i Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nišu; ugledni naučni, kulturni i javni radnici iz Beograda, Niša i Vranja, predstavnici Srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, narodni poslanici iz Pčinjskog okruga, predstavnici opština Vranje, Bujanovac i Trgovište, predstavnici monaštva i sveštenstva Eparhije vranjske i članovi eparhijskih tela eparhije vranjske.

Sednici je prisustvovalo 30 članova Organizacionog odbora. Na prvoj sednici izvršen je izbor Izvršnog odbora od 21 člana koji će biti operativno telo Organizacionog odbora.

Organizacioni odbor je usvojio Program obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira i 700 godina od obnove manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Vladika Pahomije  se zahvalio  prisutnima na učešću u Organizacionom odboru za obeležavanje ovih značajnih godišnjica manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog. Posebno se zahvalio Predsedniku  Srbije Aleksandru Vučiću koji je prihvatio da bude pokrovitelј obeležavanja ovih jubileja. Episkop Pahomije je podsetio da manastir ima svoj duhovni i istorijski kontinuitet od XI veka (1070. godine), kada ga je podigao vizantijski car Roman IV Diogen, preko obnove za vreme Svetog kralјa Milutina u XIV veku, pa sve do njegove značajne uloge u periodu oslobađanja ovih krajeva Stare Srbije krajem IXX i početkom XX veka, do današnjih dana.

Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije, Nikola Selaković, obavestio je prisutne o aktivnom učešću države Srbije u obeležavanju ovih jubileja manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, ukazavši na spremnost države da pomogne u svim segmentima. Gospodin Selaković je naglasio da bi bilo potrebno da se ovako značajan jubilej kojim se mogu pohvaliti malobrojni narodi u Evropi i svetu, obeležava što šire, jer je to skoro čitav milenijum kontinuiteta u postojanju manastira, a i srpske državnosti. On je istakao je da bi bilo veoma značajno da se u okviru ovih promocija obnovi i sećanje na ostale manastire i crkve jedinstvenog duhovnog prostora kojima je ktitor bio Sveti kralј Milutin, imajući, pre svega, u vidu crkvu Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu (današnja Severna Makedonija) i manastir Gračanicu (Kosovo i Metohija).