14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaDruštvoŽenska priča o SurduliciNASMEJANA POLICAJKA RADOJKA: Zaštitni znak Policijske stanice u Surdulici

NASMEJANA POLICAJKA RADOJKA: Zaštitni znak Policijske stanice u Surdulici

Radojka Markov žena koja je izabrala zanimanje koje i danas ne važi za „žensko“. Protiv predrasuda se borila i bori se osmehom i predanim radom. Postala je zaštitni znak Policijske stanice u Surdulici, revnosna pripadnica policije koju narod voli, a kriminalci zaziru od nje.

Od kako znam za sebe želela sam da budem policajka, želela sam da obučem uniformu i ni jednog trenutka, evo blizu dve decenije nisam zažalila, ja živim svoj san i to svakog dana. Sa radošču odlazim na posao, zadovoljna se vraćam s posla- započinje priču Radojka Markov, policajka iz Surdulice.

Ovu ženu u Surdulici svi znaju kao pravičnu i strogu, paradoksalno, ali ne i slučajno uz ove opise ide i „uvek nasmejana“. Radojka je dok su njene dve sestre i brat sanjali druge snove želela samo jedno da ka kad poraste obuče uniformu i ta prilika joj se pružila 2002. godine kada je počela da radi u policijskoj stanici u Surdulici.

Još od malena sam volela ljude u uniformama, uvek sam ih doživljavala kao heroje koji brinu o svom narodu. Vremenom sam uvidela da je uloga policije bitna i čim mi se pružila prilika 2002. godine prijavila sam se na konkurs i postala mlađi vodnik policije – priča ova žena kako je započela njena karijera u policiji ne skidajući osmeh s lica.

Ono što je izdvaja od drugih koleginica u ovom kraju je to što iako sa ogromnim žarom radi posao koja voli ona nije odustala od svoje kako kaže najvažnije životne uloge, Radojka je majka troje dece Anđele (17), Teodore (15) i Luke (1o).

Iz period menjanja pelena sam uletala u uniformu i „jurila“ kriminalce, kad sam recimo rodila Teodoru posle 11 meseci sam se vratila na posao. Tada sam imala bezrezervnu podršku supruga Dejana i sada pokojne svekrve – priseća se Radojka muka sa usklađivanjem porodičnih i poslovnih obaveza.

Posao policajca u maloj sredini gde se svi poznaju nije uvek najjednostavniji, smatra Radojka, jer kako kaže to nije „samo posao“, to su ljudi sa kojima živite u istoj zajednici koje poznajete, srećete na ulici pa to su na kraju i prijatelji ili rođaci.

Kada se uloži rad, trud, pa i brojna odricanja onda je uspeh neizostavan. Život i rad u maloj sredini ima mana ali ima i brojne prednosti  – smatra Radojka.

Na kraju razgovora kaže da je ponosna što su se danas stvari promenile i što je sve više dama u uniformi pa čak i u malim sredinama kakva je ona gde ona provodi svoj radni i životni vek. Skromno naglašava da je njena priča „obična“ i da svaka žena iz njene branše može pokazati da nije lako raditi ovaj posao, ali nije ni nemoguće, biti policajka, majka, supruga i prijatelj svojim sugrađanima.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču