8.3 C
Vranje
četvrtak, 8 decembra, 2022
NaslovnaVestiKultura„Piano Summer“ od 3. do 8. avgusta u Vranju

„Piano Summer“ od 3. do 8. avgusta u Vranju

Letnji klavirski festival  „Piano Summer“ koji ulazi u osmu godinu postojanja, biće održan u pozorištu “Bora Stanković” u Vranju od 3. do 8. avgusta, najavljeno je na zvaničnom sajtu festivala. Ove godine u Vranju će  nastupiti šest vrhunskih pijanista iz celog sveta, a za lјubitelјe klasične muzike ovaj sadržaj biti besplatan.

Za ovo vremo festival je lepo  stasao i vremenom prelio iz jednog malog umetničkog događaja u Vranju u pravu evropsku kulturnu mrežu. Pored Srbije, manifestacija se održava i u Italiji i Južnoj Africi, a od ove, 2021. godine odvija se i u Nemačkoj, u svim navedenim zemlјama uživajući podršku odgovarajućih nadležnih institucija – kaže Zoran Imširović osnivač i umetnički direktor festivala.

Veliki broj posetilaca i preko pedeset vrhunskih muzičkih događaja svrstavaju  festival u najveća muzička dešavanja Evrope, a velika imena svetske umetničke scene koja su do sada imala priliku da nastupaju u realizaciji ovog inovativnog projekta svedoče o visokom kvalitetu odabranih sadržaja.

Ovakav rezultat ne bi bio moguć bez uske saradnje sa gradskom upravom Vranja, takođe imamo značajno razumevanje Ministarstva kulture, Srpske akademije nauka i umetnosti, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, i posebno, lјudi dobre volјe, koji nam svojim entuzijazmom bezrezervno pomažu, učinili su da od ovog dešavanja, i pored skromnih uslova, napravimo nešto po čemu su Vranje i Srbija prepoznatlјivi u svetu – dodaje Imširović.

On dodaje da je neobično da se od tako male manifestacije izrodila cela jedna mreža koja povezuje umetnike s raznih strana, mlade učesnike i lјubitelјe muzike svih generacija. Izrastavši u platformu koja omogućava razmenu i zbližavanje, prozor u svet. Tako će Vranjski letnji pijanistički festival, koji će ove godine doživeti i svoju prvu ediciju u Nemačkoj uz podršku Vlade Bavarske, biti i jedan od najvećih praznika klasične muzike u ovoj zemlјi, a isto tako, pod pokrovitelјstvom provincije Apulija, ostvariti i kao jedan od najznačajnijih muzičkih događaja na jugu Italije.

,,Piano summer’’, koji se u kontinuitetu u našem gradu održava od 2015. godine, kao najveća svetkovina klasične muzike na Balkanu, prava je preporuka ne samo za konzumente klasičnih nota već i za izvođače, o čemu svedoči i činjenica da su gosti festivala muzički virtuozi sa svih meridijana. Na ovaj način, samo je još jednom potvrđena multikulturalnost karakteristična za Vranje. Verujem da će i ovogodišnji festival predstavljati sinergiju izvođača i publike, povezanih najdivnijim notama svetskih kompozitora. Svim gostima festivala želim ugodan boravak u Vranju koje će ih, kao i uvek, prigrliti svojim gostoprimstvom i ljubavlju – kaže gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

Na festivalu će pored pijaniste Zorana Imširovića koji će nastupiti prve večeri festivala, svoje umeće za pianom predstaviti vranjskoj publici  Adrijano Žordao, Maja Stojanovska i Tiago Nunes, Marija Dinov, i Bilјana Gorunović.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru